PRIAC: Rozhodčí soud Hospodářské komory chrání monopol za cenu personální čistky mezi rozhodci

16.06.2021 11:02

Předsednictvo Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře ČR (nadále RSHAK) přijalo začátkem roku 2021 z tuzemského i mezinárodního pohledu zcela bezprecedentní usnesení, podle kterého budou z listiny stálých rozhodců vyškrtnuti všichni, kteří zároveň působí jako rozhodci u jiných rozhodčích soudů v ČR.

PRIAC: Rozhodčí soud Hospodářské komory chrání monopol za cenu personální čistky mezi rozhodci
Foto: priac.eu
Popisek: Mezinárodní rozhodčí soud při Českomoravské komoditní burze - logo

Cílem kroku, který postrádá jakékoliv právní či faktické zdůvodnění, zřejmě bylo paralyzovat dva další tradiční rozhodčí soudy v republice, a to Rozhodčí soud při Burze cenných papírů Praha (RSBCP) a Mezinárodní rozhodčí soud při Českomoravské komoditní burze (PRIAC) tím, že přijdou o rozhodce, kteří dají přednost RSHAK z důvodu jeho prakticky monopolního postavení. Důsledek je ale překvapivě zcela opačný: Rozhodčí soud Hospodářské a Agrární komory v posledních týdnech přišel o řadu renomovaných rozhodců, kteří dali přednost dalšímu působení u dalších dvou českých rozhodčích soudů.

Usnesení o záměru vyškrtnout rozhodce, kteří působí i u jiných rozhodčích soudů v ČR, přijalo předsednictvo RSHAK 18. 1. 2021. Rozhodci dostali čas na rozmyšlenou do 28. 2. 2021, do kdy museli písemně oznámit, že ukončili své působení u dalších českých rozhodčích soudů. Následně 29. března 2021 skutečně rozhodlo předsednictvo RSHAK o vyškrtnutí těchto rozhodců, takže již nemohou rozhodovat spory u této rozhodčí instituce, přestože se jedná o jedny z nejzkušenějších rozhodců, jejichž jména nejsou spojovány s žádnou kontroverzní kauzou, na rozdíl od některých jmen, které na listině RSHAK zůstala. Kontroverzního hlasování o tomto usnesení se účastnilo 9 členů předsednictva RSHAK, 8 bylo pro, 1 se zdržel. Předsedou soudu při RSHAK je JUDr. Juraj Szabó, Ph.D., místopředsedové jsou Mgr. Radek Pokorný, JUDr. Alexandr Mareš, Ph.D., JUDr. František Honsa, Ph.D. a JUDr. Petr Hostaš. Předsednictvo má dalších šest členů.

Mezi vyškrtnutými rozhodci jsou například Prof. Alexander Bělohlávek, advokát, pedagog a rozhodce u řady českých i zahraničních rozhodčích soudů, JUDr. Vít Horáček, Ph.D., advokát, partner AK Legalité, JUDr. David Řezníček, LL.M., Ph.D., advokát a společník AK REZNICEK & Co. a JUDr. Vladana Vališová, LL.M., advokátka. Z listiny rozhodců RSHAK zmizela i JUDr. Jitka Mothejzíková, advokátka, která na funkci rozhodce sama rezignovala s odůvodněním, že pokládá výše zmíněné usnesení za nezákonné, nekompetentní a nemravné a nechce být proto s RSHAK dále spojována.

Situace rozhodčího řízení v Česku

Anketa

Bojíte se negativních dopadů očkování proti covidu-19 na vaše zdraví?

73%
23%
hlasovalo: 9295 lidí

V České republice panuje v oblasti rozhodčího řízení situace, kdy RSHAK má faktický monopol, protože jako jediný rozhodčí soud má kompetenci rozhodovat veškeré spory mezi podnikateli. Dva další stálé rozhodčí soudy - při Burze cenných papírů Praha a při Českomoravské komoditní burze Kladno můžou rozhodovat pouze spory týkající se obchodů s cennými papíry, resp. s komoditami. V Poslanecké sněmovně PČR aktuálně prošel prvním čtením sněmovní tisk 993, jehož součástí jsou ustanovení rozbíjející monopol RSHAK a dávající univerzální kompetenci k rozhodování podnikatelských sporů i dalším dvěma stálým rozhodčím soudům.

JUDr. David Řezníček, jeden z rozhodců, kteří dali přednosti dalšímu působení u Rozhodčího soudu PRIAC, a byl tedy vyškrtnut ze seznamu rozhodců RSHAK, uvádí:

„RSHAK nelze do budoucna považovat za zcela transparentní instituci. Absurdním krokem RSHAK byl bohužel do budoucna poškozen celý institut rozhodčího řízení v ČR, který by za standardních okolností představoval významnou alternativu vůči státní justici šetřící její kapacity. Česká republika z mezinárodního pohledu strany obchodních sporů od vedení rozhodčího řízení ČR spíše odrazuje. To potvrzují mj. i statistiky Mezinárodního rozhodčího soudu v Paříži (ICC), které za poslední tři roky ČR řadí mezi světově nejméně populární místa pro vedení rozhodčího řízení. Česká republika byla zvolena jako "seat of arbitration" pouze v jednom jediném případě a je tak z hlediska mezinárodních arbitráží vnímána podobně jako třeba Kamerun nebo Pobřeží slonoviny. Mezi nejprestižnější jurisdikce v mezinárodní arbitráži naopak patří Francie, Velká Británie, Švýcarsko nebo Singapur. Dlouholetý pokles řešených sporů a bezprecedentní krok vyškrtnutí jedněch z nejlepších rozhodců ukazuje, že RSHAK nefunguje, jak má, a důvěryhodnosti samotného rozhodčího řízení neprospívá, a to z tuzemského, ani mezinárodního pohledu. Zrušení monopolu RSHAK na arbitráže podnikatelských sporů je klíčové pro zlepšení důvěry veřejnosti v rozhodčí řízení a tedy i právního prostředí v Česku.“

Mezinárodní rozhodčí soud při Českomoravské komoditní burze (PRIAC) je stálý rozhodčí soud zřízený na základě zákona 229/1992 Sb., o komoditních burzách v souladu se zákonem č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů. Rozhoduje všechny majetkové spory, které jakkoli souvisí s komoditami obchodovanými na burze. Arbitráž vedená u Mezinárodního rozhodčího soudu při Českomoravské komoditní burze zajišťuje nejvyšší standard nabízených služeb, a to díky precizním pravidlům a nárokům kladeným na rozhodce zapsané na listině PRIAC. Rozhodci Rozhodčího soudu jsou zkušení odborníci, kteří mají praxi při rozhodování sporů jak v České republice, tak v zahraničí.

Českomoravská komoditní burza Kladno (ČMKB) vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Je oprávněna organizovat obchodování s řadou průmyslových a agrárních komodit, odpadů a energií. ČMKB je první energetickou burzou v České republice, obchodování s energiemi organizuje v sekci Energetická burza od roku 2002, obchodování s dřívím v sekci Dřevařská burza od roku 2005 a s pohonnými hmotami v sekci Průmyslové komodity od roku 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…