PTC: Česká poštovní známka má zlato z mistrovství světa v Berlíně

09.09.2016 11:19

Poštovní tiskárně cenin Praha se dostalo významného ocenění v mezinárodní soutěži výrobců poštovních cenin, která se konala ve dnech 5. až 7. září 2016 v Berlíně v rámci kongresu mezinárodní asociace GPSPA (Government Postage Stamps Printers‘ Association). PTC Praha si z Berlína odváží cenu za 1. místo v nejprestižnější soutěžní kategorii „Best Intaglio Stamp“. Odborná porota ocenila zejména mistrovskou kvalitu a jedinečnou řemeslnou zručnost, kterou byla vyhotovena česká příležitostná poštovní známka emise Pražský hrad: Hans von Aachen - Hlava dívky.

PTC: Česká poštovní známka má zlato z mistrovství světa v Berlíně
Foto: PTC
Popisek: Poštovní tiskárna cenin Praha - logo

„Mezinárodní soutěž pod záštitou GPSPA je něco jako udělování Oskarů ve světě tiskařů poštovních cenin. Porovnání výsledků naší práce s ostatními světovými výrobci nám dalo rychlou a jednoznačnou odpověď. V oboru ocelotiskových technik právem patříme mezi nejlepší na světě. Letošní vítězství mezi tak silnou konkurencí je významným oceněním nejen pro nás jako tiskárnu, ale i mistrovské práce výjimečných lidí, kteří za výsledným dílem stojí, a samozřejmě i oceněním pro Českou poštu, které jsou určeny tyto nádherné známky reprezentující Českou republiku na poštovních zásilkách po celém světě,“ uvedl Miroslav Krejčík, předseda představenstva a ředitel společnosti PTC Praha.

Světová soutěž GPSPA se koná každé dva roky, letos již pošestnácté. Tohoto ročníku se zúčastnilo celkem 22 zemí z celého světa, včetně České republiky, kterou reprezentovala Poštovní tiskárna cenin Praha a.s. Podle soutěžních pravidel lze do každé ze šesti soutěžních kategorií přihlásit jen jednu známku vyrobenou a zároveň i vydanou příslušnou národní autoritou v daném období, pro tento ročník v letech 2014 a 2015.

Oceněná známka reprezentuje tradiční styl české rytecké školy, používaný v naší známkové tvorbě už bezmála 90 let. V tomto případě jde o rytecký přepis olejomalby z počátku 17. století, a to v barevném soutisku pěti rytin. Jednotlivé barvy předlohy vybírá citlivé oko rytce, jde tedy o klasickou cestu, bez využití počítače. Výsledná podoba je pak dána dokonalým soutiskem pěti samostatných rytin provedených v ocelových deskách. Oceněno tak bylo i jedinečné mistrovství českého rytce Miloše Ondráčka a současně i zručnost a um pracovníků PTC Praha, pravých mistrů svého oboru, kteří známku vytiskli dnes už unikátní technikou ocelotisku z plochých desek. Pro představu - jedná se vlastně o stejný postup, jakým svá díla už před staletími tiskli dávní grafici, z našich například Václav Hollar, dnes ovšem navíc vícebarevně.

Vítězství unikátní tiskové techniky s vysokým podílem ruční práce, která svou podstatou reprezentuje pomalé, náročné a nádherné řemeslo, potvrdilo skutečnost, že Česká republika má v mezinárodní konkurenci známkové tvorby výsadní postavení. Výsledek PTC Praha je velmi cenný, neboť vítězství v soutěžní kategorii „Best Intaglio Stamp“ je v odborných kruzích považováno za nejprestižnější.

O společnosti PTC
Praha PTC Praha a.s. patří mezi největší výrobce poštovních cenin ve střední Evropě a nejlepší polygrafické podniky specializované na výrobu poštovních cenin na světě. Společnost splňuje podmínky a požadavky stanovené právními předpisy upravujícími oblast výroby poštovních cenin a současně disponuje specifickou a unikátní technologií i potřebným know-how pro zabezpečení výroby.

GPSPA Government Postage Stamp Printers’ Association
(GPSPA – Asociace státních tiskáren poštovních cenin) je společenstvím sdružujícím celkem 22 tiskáren poštovních cenin z celého světa. Asociace byla založena v roce 1986 v USA s cílem zajišťovat komunikaci a výměnu informací mezi výrobci poštovních cenin. Každé dva roky se členové GPSPA schází na konferenci, kde je mimo jiné pravidelně pořádána mezinárodní soutěž o nejlepší vydanou poštovní známku, přičemž hodnotícím kritériem je především tisková kvalita provedení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…