Památník Lidice: Silver A v paměti tří generací

05.01.2018 13:15

V úterý 9. ledna proběhne setkání potomků, rodinných příslušníků a přímých spolupracovníků, účastníků a dalších pamětníků událostí, které jsou spjaty s operací Silver A.

Památník Lidice: Silver A v paměti tří generací
Foto: Archiv
Popisek: Památník Lidice

Památník Lidice pod záštitou Ministerstva kultury a ve spolupráci s Pardubickým krajem, městem Pardubice, městem Sezemice, Českým svazem bojovníků za svobodu, Československou obcí legionářskou pořádá desáté setkání pamětníků a připomenutí výsadkové operace Silver A a s ní spojených odbojových akcí na Pardubicku a tragického osudu osady Ležáky.

Jeho hlavním posláním je předávání vzpomínek mezi generacemi na dobu, která sice už dávno uplynula, ale nesmíme na ni zapomenout. Poselství Silver A může být inspirativní, stejně jako varovné, vždy ale bude výjimečné.

Setkání bude zahájeno ve 14.00 pietní vzpomínkou a kladením věnců na bývalém popravišti pardubického Zámečku. Své projevy zde také přednesou 1. místopředsedkyně Senátu PČR Mgr. Miluše Horská, ministr kultury PhDr. Ilja Šmíd a primátor města Pardubice Ing. Martin Charvát.

Hlavní část setkání se uskuteční v sále restaurace Sezemický dům, kde od 15.30 proběhne slavnostní program. Součástí programu bude příspěvek historika PhDr. Vojtěcha Kyncla, PhD. na téma „Váleční zločinci“, představení připravované výstavy „Lidice a doba prezidenta osvoboditele“ přednesená Josefem Somrem. Součástí programu bude také výstava „Architektonická soutěž na Památník Zámeček“, která předkládá soutěžní návrhy na nové řešení expozice pietního území NKP Zámeček.

Během odpoledního programu také zazní projevy významných hostů, zástupců organizací, které se podílejí na pořádání tohoto setkání, nebo jsou jiným způsobem spjaty s protinacistickým odbojem na Pardubicku. Úvodní slovo a přivítání pronese za Památník Lidice jeho ředitelka, Mgr. Martina Lehmannová. Za Pardubický kraj promluví hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický, Ph.D. Za posádkové velitelství Praha vystoupí jeho velitel plk. gšt. Ing. Milan Virt.

Operace Silver A a protinacistický odboj na Pardubicku jsou jedním z nejvýznamnějších symbolů vzdoru a odhodlání československých občanů nepodvolit se nacistické okupaci a zvůli. Nejedná se pouze o úspěšnou zpravodajskou akci čs. armády, nejedná se pouze o nesporný důkaz toho, že domácí odboj v Československu fungoval a efektivně podporoval akce exilové vlády. Jde především o myšlenku svobody a o příběhy jednotlivých účastníků. Lidí, kteří ve svobodu věřili a pro ni podstupovali nepředstavitelná rizika a přinášeli oběti nejvyšší. Tito lidé, jejich osudy a hrdinské činy nesmí být zapomenuty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

19:02 Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

Český statistický úřad v souladu se zákonem zveřejní výsledky voleb do Evropského parlamentu až po u…