Pardubická nemocnice: Dětské chirurgii se vrátilo kouzlo. Získala novou výzdobu

24.11.2017 13:48

Před necelým rokem získalo oddělení dětské chirurgie Pardubické nemocnice nové prostory. A nyní nabylo na kráse. Zásluhu na tom má Nadační fond Zdeňky Žádníkové a chrudimský výtvarník Libor Škrlík, který čekárnu i ordinace ambulance a pokoje na lůžkové části vyzdobil veselými nástěnnými obrázky a dekoracemi.

Pardubická nemocnice: Dětské chirurgii se vrátilo kouzlo. Získala novou výzdobu
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubická nemocnice

„Při stěhování jsme byli rádi, že se zbavíme nevyhovující staré budovy. Ale zároveň nám došlo, že přijdeme o čekárnu, kterou krásně vymaloval pan Škrlík. Mnoho našich pacientů i jejich rodičů nám to potvrdilo. Říkali – teď jste v modernějším a lepším prostředí, ale stará čekárna měla své kouzlo. Proto nás těší, že se nyní kouzlo vrátilo,“ prohlásil primář Zbyněk Horák při včerejším slavnostním předání nové výzdoby.

Dětská chirurgie tak již nenabízí pouze moderní prostory. Nabrala na přívětivější atmosféře, která na každého dýchne hned při vstupu do čekárny. Výtvarník Libor Škrlík, který vyzdobil již mnoho zdí v různých nemocnicích, znovu předvedl svůj um a fantazii.

„Snažil jsem se, aby se malby a obrázky líbily nejen malým, ale aby nebyly příliš infantilní a mohl se na ně podívat i někdo starší,“ řekl Libor Škrlík. Podařilo se mu to náramně, což potvrdila i ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková: „Jsou opravdu nádherné. Určitě to teď bude příjemné prostředí pro všechny pacienty a jejich rodiče.“

Hned čekárna nabídne výtvarné skvosty. Aviatik Jan Kašpar v letadle nad Kunětickou horou, perníková chaloupka, Velká pardubická, Zelená brána nebo pávi před pardubickým zámkem. „Ze zkušenosti vím, že regionální motivy fungují a jsou vděčné. Pardubice jich nabízejí spoustu. Jsem rád, že se vedení oddělení zalíbil tento nápad,“ řekl Libor Škrlík. „Okamžitě nás tím nadchnul. Výzdoba je nádherně propojená s Pardubicemi a jejich dominantami,“ pronesl primář Horák.

Zdi čekárny však nezdobí pouze veselé malby. Doplňují je i dřevěné interaktivní prvky, a především básničky z pera Zdeňky Žádníkové Volencové, které jsou tématicky spojené s jednotlivými obrazy. „Libor mě tentokrát zapojil do tvorby. Doufám, že se básničky budou líbit stejně jako jeho úžasné obrázky,“ usmála se herečka.

Přehlídka Škrlíkovy výtvarné kreativity pokračuje i za dveřmi ambulancí. V každé ordinaci se pacientům naskytne pohled na několik jeho maleb s veselými motivy. Děti tak mohou při ošetření nebo při sádrování pozorovat třeba létající talíř s mimozemšťany nebo námořníky na lodi v mořských vlnách. A překvapení na ně čeká, když se položí na lůžko a zahledí se na strop. I na něm výtvarník zanechal úžasnou stopu. „Libor se opravdu vyřádil. Překážkou pro něho nebyly ani kachličky nebo zásuvky s elektřinou. Dokázal je nádherně zakomponovat do své práce,“ pronesla Zdeňka Žádníková Volencová.

Novou výzdobu však nezískala pouze ambulance. Krásné obrazy nyní zdobí také jednotlivé pokoji na lůžkové části. A tak na jednom pokoji prožijí pacienti svůj pobyt v nemocnici mezi eskymáky, tučňáky a ledními medvědy, na jiném třeba zase mohou zapojit fantazii při pohledu na výjevy z džungle. „Výzdoba je opravdu úžasná. Jsme určitě všichni moc rádi, že spolupráce s panem Škrlíkem a nadačním fondem pokračuje i nadále,“ pronesla ředitelka Fraňková.

Zkrášlení oddělení dětské chirurgie totiž není zdaleka prvním projektem Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové v Pardubické nemocnici. Dětské oddělení, dětská JIP, bývalá ambulance dětské chirurgie, dětská oční ambulance – všechny tyto prostory už vyzdobil Libor Škrlík. A nadační fond se rovněž postaral o nástěnné obrazy v geriatrickém centru a na bývalém infekčním oddělení.

„Pocházím z východních Čech a neustále se sem ráda vracím s našimi projekty. Pardubickou nemocnici mám moc ráda, spolupracujeme již od roku 2007. A velice mě těší, že se nám nyní podařila další pěkná věc na dětské chirurgii,“ řekla Zdeňka Žádníková Volencová. „Velký dík patří naším sponzorům, společnostem Dermacol, Blancheporte a Chempex. Bez nich by to nešlo,“ dodala herečka a předsedkyně správní rady nadačního fondu, která pro pacienty z dětské chirurgie přivezla také řadu nových stolních her.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…