Pardubická nemocnice: Jehlička jen trošku píchne, malovaly děti. Nejlepší byly oceněny v Tipsport aréně

02.01.2018 12:07

Mezi vánočními svátky a Novým rokem si převzali své ceny výherci 15 kategorií, které byly vyhlášeny v rámci výtvarné soutěže Děti malují dětem. Ta měla za úkol dotvořit průvodce pobytem v nemocnici pro děti od jejich vrstevníků.

Pardubická nemocnice: Jehlička jen trošku píchne, malovaly děti. Nejlepší byly oceněny v Tipsport aréně
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubická nemocnice

Slavnostní ceremoniál proběhl 29. 12. 2017 v rámci Vánočního dne hokejového klubu HC Dynamo, který byl jedním z partnerů soutěže. Výhry dětem předávali zástupci Nemocnice Pardubického kraje a Východočeské galerie v Pardubicích. Děti si tak v rámci dne otevřených dveří v Tipsport aréně mohly kromě své „chvilky slávy“ užít i zábavného programu, jenž pro veřejnost připravili pardubičtí hokejisté. Soutěž pořádaly Nemocnice Pardubického kraje a Východočeská galerie v Pardubicích: „Výtvarná soutěž Děti malují dětem nebyla první ani poslední společnou aktivitou našich nemocnic a Východočeské galerie. Spolupráce například formou výtvarných dílen bude pokračovat i nadále a budeme se snažit zpříjemnit prostředí nemocnic všem pacientům,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.

V první polovině prosince byla při přestávce hokejového zápasu HC Dynama vyhlášena první tři místa za nejlepší obrázky v rámci celé soutěže. „Dnes jsme vyhlašovali výherce všech 15 kategorií, pro které byly připraveny věcné ceny ve formě společenských her, školních potřeb, vstupenek na zápasy a upomínkových předmětů od partnerů soutěže. S koncem roku jsme tak završili celou soutěž, ale naše práce s informační brožurou pro děti v nemocnicích, ve které se objeví právě obrázky výherců, zdaleka nekončí,“ dodala manažerka kvality Nemocnice Pardubického kraje Markéta Nemšovská. Projekt Děti malují dětem je součástí koncepce Pardubického kraje a společnosti Nemocnice Pardubického kraje, a.s., jejíž cílem je zlepšovat prostředí nemocnic, mít spokojené pacienty a zaměstnance a odstraňovat fyzické, mezilidské, komunikační i věcné bariéry. „Vytvoření naučné brožury, která bude graficky i textově přizpůsobena dětem tak, aby lépe pochopily svoji léčbu a průběh vyšetření, bude přínosným nástrojem pro lepší komunikaci lékařů s malými pacienty,“ doplnil radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

Odborným garantem soutěže a zároveň jedním z porotců byl i ilustrátor Petr Korunka, který nad rámec soutěžních kategorií udělil i tři zvláštní ceny za mimořádné výtvarné zpracování obrázků. Ty putovaly ke třem slečnám ve věku 11 a 12 let – Lee Malíkové, Nele Zemánkové a Sáře Bohunické, které si odnesly pohádkové knížky. „Osobně mne úroveň imaginace a výtvarný projev dětí velmi příjemně překvapily. Nebylo lehké vybrat toho nejlepšího, neboť v každé kategorii jsme měli více horkých kandidátů. Díky dobré organizaci bylo v soutěži mnoho skvělých prací. Kdybych nosil klobouk, velmi rád jej smeknu před všemi, kteří se na soutěži Děti malují dětem podíleli,“ dodal Korunka.

Přehled výherců jednotlivých soutěžních kategorií:

  1. Když mě fotí na rentgenu – Tereza Sinkulová, 11 let, ZUŠ Březnice
  2. Když jedu tunelem a celého mě snímkují – Magdalena Wagenknechtová, 10 let, Ústí nad Orlicí
  3. Když mi měří tlak na ruce – Arleta Cozlová, 10 let, ZUŠ Karla Malicha Holice
  4. Když mě operují – Viktorie Wilczek, 8 let, ZŠ – Rychnov Nad Kněžnou
  5. Když mě uspali k operaci a co se mě zdálo – Nikola Chládková, 10 let, ZUŠ J. Pravečka
  6. Když mě poslouchali fonendoskopem – Tereza Vodičková, 12 let, ZUŠ J. Pravečka
  7. Když mi svítilo světlo do pusy a do nosu – Matěj Podhradský, ZŠ Bedřicha Smetany
  8. Když mi dávali kapačku do žíly – Matyáš Koblížek, 11 let, ZŠ Polabiny 3
  9. Když mě vyšetřovali bolavé ouško – Tereza Čermáková, 9 let, ZUŠ Karla Malicha Holice
  10. Když musím nadechovat páru z přístroje – Tereza Dostálková, 12 let, ZUŠ J. Pravečka
  11. Když mi berou krev ze žíly – Nikola Drábková, 12 let, ZUŠ J. Pravečka
  12. Když mě píchají jehličkou do prstu – Michaela Chvojková, 10 let, ZŠ Polabiny 3
  13. Když mi vyšetřují srdíčko – Eliška Kubešová, 12 let, ZUŠ J. Pravečka
  14. Jaký byl můj den v nemocnici – Anežka Hermannová, 10 let, ZŠ Polabiny 3
  15. Co pro mě znamená být zdravý – Petr Černík, 7 let, ZŠ Spořilov

Pořadatelé soutěže Nemocnice Pardubického kraje a Východočeská galerie v Pardubicích děkují sponzorům, kteří věnovali věcné ceny pro děti: Stavební společnost A.B.V., Kovo Krab, výroba zahradního nábytku, BK JIP Pardubice, ISOTEP, HC Dynamo Pardubice a FK Pardubice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…