Pardubický a Zlínský kraj jsou průkopníky změn v péči o ohrožené děti

01.08.2019 9:10

Směřování k rodinné a komunitní podobě služeb pro ohrožené děti v Pardubickém kraji pokračuje už pátým rokem, kdy se kraj přihlásil do evropského projektu na transformaci. Tyto postupy ale zatím nejsou běžné i v ostatních českých krajích.

Pardubický a Zlínský kraj jsou průkopníky změn v péči o ohrožené děti
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Průkopníkem na tomto poli je i Zlínský kraj, se kterým si příslušní radní i pracovníci sociálních odborů a zařízení pro děti vyměňují zkušenosti. Prověřené postupy se postupně dostávají i do dalších míst, která o to mají zájem.

„Pardubický kraj je poměrně daleko v transformaci dětských domovů, kterých máme celkem pět a všechny se zapojily do procesu změn. Díky tomu jsme mohli pozvat naše hosty ze Zlínského kraje, aby se podívali do bytu v Pardubicích v Polabinách, který má od města pronajatý Dětský domov Pardubice a do dalšího bytu v Pomezí u Poličky, který je tu pro skupinu dětí z Dětského domova Polička. Péče o děti v běžném prostředí bez ústavních prvků se velmi osvědčila, což je patrné především na přístupu a chování dětí,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Zlínskému kraji se podařilo transformovat všechny jeho bývalé kojenecké ústavy na sociální služby, ale dětský domov mají v procesu změn zatím jeden. Zkušenosti z Pardubického kraje ocenila radní Zlínského kraje Michaela Blahová, která napsala: „V Pardubickém kraji započali jiný přístup v péči o děti z dětských domovů. Ruší velká zařízení a stěhují děti v malých skupinkách, často v sourozeneckých skupinách kolem 6 dětí, do bytů v běžných bytových domech. Proměna těchto dětí i za krátký čas je velká. Děti jsou zapojovány do běžných domácích povinností, tak jak to v rodinách je normální. Najednou si mnohem více uvědomují, že vybavení i všechny pomůcky a přípravky nejsou "erární". Větší míra soukromí učí být i "sám". Mnohem více se daří zapojování do místní komunity. Obnáší to mnoho úsilí, které je však velmi důležité proto, aby se tyto děti podařilo co nejvíce zařadit i po plnoletosti do běžného života tak, aby se neobjevovala další generace, která nebude dostatečně kompetentní ke zvládání běžného života.“

V oblasti dětských center se Pardubický kraj vydává cestou transformace na zařízení se zdravotně-sociálními službami pro děti s těžkými hendikepy. Jedná se například o služby odlehčovací, paliativní, rehabilitační a další. Centra poskytují také terénní služby pro děti a jejich rodiny a jsou i místem pro okamžitou pomoc dětem v rodinných nesnázích (ZDVOP).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…