Pardubický kraj: Kompresor, dron a GPS navigace pomohou hasičům na Zakarpatí při zvládání krizových situací

21.05.2018 18:47

V rámci spolupráce s partnerským regionem na Zakarpatí předala v Užhorodě delegace Pardubického kraje tři věcné dary, které budou využity ke zlepšení technického vybavení profesionálních hasičů v této nejvýchodnější části Ukrajiny při zvládání krizových situací.

Pardubický kraj: Kompresor, dron a GPS navigace pomohou hasičům na Zakarpatí při zvládání krizových situací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Jedná se vysokotlaký vzduchový kompresor pro plnění tlakových lahví v částce 260 tisíc korun, dron v hodnotě 60 tisíc korun a deset sad GPS navigací za částku přesahující 90 tisíc korun.

„Zakarpatským státním hasičům jsme předali repasovaný vysokotlaký vzduchový kompresor v pořizovací hodnotě za 260 tisíc korun. Kompresor bude umístěn na stanici v Užhorodě a bude zajišťovat plnění tlakových lahví vzduchových dýchacích přístrojů i pro hasiče ze stanice Čop, Perečín a Velké Berezné. Významně se tak zvýší akceschopnost profesionálních hasičů k provádění zásahů při požárech a jiných událostech, při kterých je třeba používat dýchací přístroje. Dlouhodobě se snažíme, pokud to situace dovolí, pomáhat hasičským jednotkám se zlepšením jejich materiálního vybavení, ale také znalostí v oblasti krizového řízení,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

V souladu s projektem Podpora využívání technologie GIS a GPS u Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti předala delegace také dron s příslušenstvím v hodnotě 60 tisíc. „Dron bude umístěn na koordinačním středisku v Užhorodě a bude využíván například k dokumentování zájmových objektů a prostorů, k vytváření základních podkladů pro systematické mapování, k vyhledávání ztracených osob v nepřehledném terénu či k monitoringu mimořádných událostí v Zakarpatské oblasti. Dojde tak k významnému zvýšení schopnosti Státní služby pro mimořádné situace operativně řešit nastalé události a postupné systematické tvorbě mapových podkladů,“ řekl hejtman Martin Netolický, který hasičům předal také desítku GPS navigací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…