Pardubický kraj: Nemocnice může v brzké budoucnosti pořídit přístroj na PET/CT vyšetření

18.09.2016 13:34

V krátké budoucnosti nastane další posun v péči o onkologicky nemocné v Nemocnici Pardubického kraje. Přístrojová komise Ministerstva zdravotnictví ČR tento týden schválila záměr pořídit přístroj na PET/CT vyšetření, který bude primárně určen pro pacienty s nádorovým onemocněním v rámci Komplexního onkologického centra Pardubického kraje.

Pardubický kraj: Nemocnice může v brzké budoucnosti pořídit přístroj na PET/CT vyšetření
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Pořízení tohoto přístroje a možnost provádět PET/CT vyšetření přinese další zvýšení kvality v péči o pacienty s onkologickým onemocněním, jejichž počet neustále roste. Velice přesné vyšetření má pochopitelně pozitivní vliv na úspěšný průběh léčby. Je to vynikající zpráva pro zhruba sedm set tisíc obyvatel Pardubického kraje i sousedních regionů, které jsou spádovým územím Komplexního onkologického centra,“ uvedl první náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Přístroj pro PET/CT vyšetření by mohl být pořízen přibližně za dva roky. Jeho hodnota se pohybuje kolem 60 milionů korun. „Je to technologie, která je nezbytná pro činnost Komplexního onkologického centra a dalších navazujících oborů. V Nemocnici Pardubického kraje dosud není stejně jako oddělení nukleární medicíny, kam toto vyšetření spadá. Pořízení tohoto přístroje potvrzuje rozvoj naší společnosti a snahu o zkvalitňování poskytované zdravotní péče,“ řekl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

PET/CT je vyšetření, které spojuje dvě diagnostické metody - pozitronovou emisní tomografii (PET) a počítačovou tomografii (CT). Na přístroji jsou umístěny dva prstence těsně za sebou, jimiž pacient na lůžku projede. Zjištěné údaje lze pomocí počítače zkombinovat a výsledkem je obraz s velkou výpovědní hodnotou.

„Toto vyšetření je jednou z nejpřesnějších diagnostických metod současné medicíny a může pomoci k důkladnější diagnostice onemocnění,“ uvedl Leoš Ungermann, primář radiodiagnostického oddělení Pardubické nemocnice.

Pozitronová emisní tomografie zobrazuje různé tkáně na základě jejich různé schopnosti akumulovat v sobě radioaktivní látku, která je nemocnému podána ve velmi malém množství a není tak pro něho nebezpečná. „Pacientovi je aplikována radioaktivní glukóza. Princip vyšetření spočívá v záchytu záření vysílaného z těla. V kombinaci s CT vyšetřením je pak možné přesně lokalizovat nádory,“ uvedl primář Ungermann a dodal: „PET/CT vyšetření je nejčastěji využívané v onkologii, kde slouží k vyhledání primárního nádoru a metastáz, ale i ke sledování efektu léčby. Využívá ho rovněž neurologie k lokalizaci ložiska v mozku zodpovědného za epilepsii či kardiologie. Dominantní je však onkologie.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…