Pardubický kraj: Novela stavebního zákona trápí řadu institucí včetně hasičů či památkářů

03.11.2019 10:57

V sále Jana Kašpara v budově Reálky na krajském úřadě se uskutečnilo tradiční setkání členů krajské rady s představiteli institucí, působících na území regionu. S radními tak debatovali zástupci složek IZS, katastrálního a finančního úřadu, Univerzity Pardubice, Hospodářské komory ČR či Krajské hygienické stanice. Společným tématem byla připravovaná novela stavebního zákona. Zazněly však také aktuální informace z činnosti každé z přítomných organizací.

Pardubický kraj: Novela stavebního zákona trápí řadu institucí včetně hasičů či památkářů
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Hejtman Martin Netolický v rámci svého úvodního slova seznámil přítomné s problematikou novely stavebního zákona. „Jedná se z mého pohledu o jednoznačnou centralizační snahu, kterou jako celoživotní regionalista odmítám. Navíc jde zcela v rozporu s principem subsidiarity, tedy rozhodování co nejblíže občanům,“ řekl mimo jiné hejtman Martin Netolický, se kterým mimo jiné v této věci na jednání souhlasila také ředitelka územního pracoviště Národního památkového ústavu či ředitel Krajské hygienické stanice. Hejtman se v rámci informačního bloku, který se týkal finančních úřadů, vyjádřil také k plánovanému omezování sítě poboček v regionu. „V našem kraji jsou v tuto chvíli ohrožena čtyři pracoviště v Hlinsku, Holicích, Litomyšli a Moravské Třebové, která by měla nadále fungovat v režimu 2+2, což znamená, že činnost pracovišť má být zajištěna v úředních dnech dvěma pracovníky. Vedle matričních úřadů a stavebních úřadů je to další centralizační tendence, která vzdálí službu od občanů,“ doplnil hejtman Netolický.

Náměstek hejtmana Roman Línek hovořil především o investiční činnosti kraje a problematice pozemkových vypořádání především v rámci dopravních staveb. Radní pro zemědělství životní prostředí a venkov Václav Kroutil informoval o činnosti krajského kůrovcového štábu a plánovaných dotacích pro malé vlastníky lesů do 50 hektarů. Novinky z krajského zdravotnictví a školství prezentovali také radní Ladislav Valtra a Bohumil Bernášek.

Zástupci každé ze zúčastněných jednotek či složek prezentovali aktuální informace ze své činnosti. Český statistický úřad například představil plány na chystané sčítání lidu v roce 2021, kde bude kromě online podání umožněno také papírové ve spolupráci s Českou poštou. Krajská pobočka finančního úřadu informovala o výběru daní a jejich přerozdělení na kraj a obce. V roce 2018 činil výběr daní v regionu 22 miliard, což bylo o šest miliard korun více, než v roce 2017. Ředitelka Krajské hospodářské komory Eva Malinová zmínila problematiku změny výběru mýtného, kdy právě KHK je kontaktním místem pro dopravce, kteří však nejsou v této věci prozatím příliš aktivní.

Složky IZS hovořily především o vzájemné spolupráci, ale také množství jednotlivých zásahů či personální situaci. Ředitel ZZS Pardubického kraje Igor Paar seznámil s investiční činností do výjezdových stanic. „Před dokončením jsou stanice ve Starých Čívicích a Chrudimi, dále řešíme Holice, Vysoké Mýto, Moravskou Třebovou a Seč. Jedná se jak o projekty s přispěním evropských fondů, tak o investice našeho zřizovatele, tedy Pardubického kraje,“ uvedl ředitel Paar.

Ředitel Krajské hygienické stanice Antonín Vykydal sdělil, že od 24. kalendářního týdne letošního roku nebyl v kraji zaznamenám případ spalniček, které region velmi výrazně potrápily. Celkově bylo v kraji evidováno 60 případů. Na něj navázal ředitel veterinární správy, který informoval o šíření afrického moru prasat především z Rumunska a Bulharska na Slovensko a do Maďarska.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…