Pardubický kraj: Sociální podniky dostanou další pomocnou ruku

15.04.2019 9:04

Nově budou mít sociální podniky z Pardubického kraje možnost konzultovat svou činnost v Poradenském centru pro sociální podnikání v Pardubicích.

Pardubický kraj: Sociální podniky dostanou další pomocnou ruku
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Jeho činnost zahájil radní Pardubického kraje Pavel Šotola spolu s Petrem Herynkem, předsedou družstva Ergotep, zástupci CzechInvestu, Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a pardubického P-Pinku na Dni sociálního podnikání v Pardubicích v Domě techniky.

„Jednou za 14 dní, vždy ve čtvrtek odpoledne, zde budou moci zájemci využít poradenské místo k pomoci s nastavením podnikatelského plánu, získají informace k založení sociálního podniku, informace o specifikách zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním a podobně. Centrum bude nejen informačním servisem, ale také prostorem pro sdílení praxí a síťování sociálního podnikání v Pardubickém kraji,“ uvedl radní Pavel Šotola. Činnost centra hradí projekt MPSV.

„V Pardubickém kraji je už dnes řada úspěšných sociálních podniků, z jejichž zkušeností můžeme vycházet,“ řekl Petr Herynek z Ergotepu, který se při konzultacích bude střídat s Jarmilou Menšíkovou. „Naším cílem je zrychlit cestu zájemců k úspěšným projektům a pomoci jim k tomu, abych jejich podnikání bylo funkční, dlouhodobé a udržitelné,“ dodal.

Pardubický kraj v letošním roce podpoří sociální podniky částkou přibližně 1,3 milionu korun. „Poprvé jsme dotace rozdělili na dvě části – pro ty adepty, kteří teprve chtějí začít se sociálním podnikáním, a pro už funkční sociální podniky. Přestože jsme přitvrdili podmínky, zájemce to neodradilo a mohli jsme je v obou skupinách většinou uspokojit,“ komentuje Šotola.

Ve spolupráci s pardubickou pobočkou CzechInvestu chystá kraj od podzimu vzdělávací akademii pro sociální podniky. V tomto období zjišťuje, o jaká témata je mezi zhruba třiceti sociálními podniky v tomto regionu největší zájem.

Mezi podpořené projekty sociálního podnikání patří například Chráněné dílny Fokusu Vysočina, Květná Zahrada, která plánuje rozvoj moštárny, Knihařství Létho, středisko Výměník Péče o duševní zdraví, které zavádí nový výrobní program v kuchyni, Sdružení Neratov pro sociální podnik v Králíkách, Šťastný domov Líšnice, kde rozšiřují pěstování levandule a sociální farmaření, pardubický CEDR či šicí dílna Šance pro tebe a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…