Pardubický kraj: Současná situace školství nebo rozpočet. Na úřadě se sešla krajská tripartita

12.10.2017 18:05

K pravidelnému jednání tripartity se setkali zástupci Pardubického kraje, zaměstnavatelů a odborů. Jednání v prostorách Krajského úřadu vedla radní kraje zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace Hana Štěpánová.

Pardubický kraj: Současná situace školství nebo rozpočet. Na úřadě se sešla krajská tripartita
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Mezi hlavní témata setkání patřil krajský rozpočet, od něhož se odvíjí všechny plány, nebo stav zaměstnanosti, jehož poměry se v Pardubickém kraji během posledního roku změnily. Předmětem diskuze byl i stav komunikací, jejich výstavba a opravy a také zdatnost žáků krajských středních škol,“ informovala radní Štěpánová.

„Saldo příjmů a výdajů k prvnímu pololetí letošního roku skončilo kladným výsledkem ve výši téměř 490 milionů korun. V současné době probíhá příprava návrhu rozpočtu pro rok 2018 a střednědobého výhledu rozpočtu na období 2019-2020. Z predikce Ministerstva financí vyplývá, že bychom mohli dosáhnout příjmů z inkasa sdílených daní až 3,9 miliardy korun,“ řekl vedoucí finančního odboru Jan Slavík k rozpočtu, který byl jedním z bodů jednání.

Na zasedání tripartity se řešila také zaměstnanost v kraji. „V prvním až třetím kvartále letošního roku pokračuje trend výrazného nárůstu nabízených volných míst. Průměrná poptávka v tomto období činí přes 13 tisíc míst, oproti stejnému období předchozího roku byl zaznamenán 59% nárůst. Počet volných míst v letošním roce výrazně přesahuje počet evidovaných uchazečů o zaměstnání. Ke konci září připadalo na jedno volné místo pouze 0,6 uchazeče,“ řekl na jednání tripartity ředitel pardubické pobočky úřadu práce Petr Klimpl, který dodal, že například před dvěma lety to bylo 8 uchazečů na jedno volné pracovní místo. Uvedl také, že vzhledem k nedostatku potřebných pracovních sil zaměstnavatelé v 45 % projevují zájem o možnost využít pracovníky z třetích zemí na tzv. zaměstnaneckou kartu.

Přítomní se také seznámili se stavem projektů v oblasti dopravy, tedy především s přípravou a realizací dálnice D35. Tématem byla křižovatka hlavní silnice I/36 s vedlejší silnicí III/3239 u Doubravic, kterou budou z důvodu bezpečnosti provozu nově řídit inteligentní semafory.

Na jednání se řešila i situace ve školství. „Chceme udržet trend, kterým jdeme už delší dobu, tedy propagaci technických a řemeslných oborů. I nadále budeme podporovat spolupráci škol a firem,“ uvedl na setkání radní pro školství Bohumil Bernášek a dodal, že kraj se však stále potýká s nízkým počtem dětí. „Kvůli nedostatku žáků nechceme rušit obory, protože bychom je pak jen stěží obnovovali a některé by mohly zaniknout úplně. Proto k těm již existujícím spíše budeme přidávat nové, které vyžaduje trh práce,“ řekl radní Bernášek. Vedoucí odboru školství Martin Kiss pak hovořil o průběhu maturitních a přijímacích zkoušek v letošním roce. „Celkově je větší podíl neúspěšných u centrálně zadávané části maturit,“ informoval Martin Kiss a pokračoval: „Sledujeme mírný nárůst neúspěšnosti u maturitní zkoušky z českého jazyka. Domníváme se, že jedna z možných příčin může být centrální hodnocení.“ Vedoucí odboru školství také uvedl, že úspěšnost u přijímacích zkoušek v Pardubickém kraji je u všech typů škol, mimo osmiletá gymnázia, mírně nad celorepublikovým průměrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…