Pardubický kraj: Stavbu nové moderní nemocnice v Moravské Třebové chce kraj zahájit již příští rok

12.12.2018 7:34

Moravská Třebová byla v pátek ráno dalším cílem jednání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. S vedením, které se po podzimních volbách zcela obměnilo, řešil především projekt kraje na vybudování nové moderní nemocniční budovy, kterou by kraj chtěl začít stavět příští rok. Dalšími tématy byla doprava a školství.

Pardubický kraj: Stavbu nové moderní nemocnice v Moravské Třebové chce kraj zahájit již příští rok
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„V rámci nemocnice panovaly od 90. let složité majetkoprávní vztahy, které nás vedly k jednání s majiteli budov v areálu nemocnice. Bohužel nebylo možné najít shodu ve výši kupní ceny velmi zastaralých objektů, ke které bychom zcela jistě museli přičíst jejich rekonstrukci, a také stavbu výjezdové stanice naší záchranky či stravování. Po zvážení těchto argumentů jsme se tehdejším vedením města domluvili, že bude nejlepší postavit novou nemocnici následné péče. Město nám nabídlo pozemek pro stavbu ve veřejném zájmu a my připravujeme území po bývalém dětském pavilonu,“ řekl hejtman Martin Netolický zástupcům města. „Díky tomu, že se kraji po hospodářské stránce daří, postavíme moderní objekt s 90 lůžky následné péče, stanicí záchranné služby, rehabilitací a stravovacím provozem. Chci, aby byla celá stavba zahájena ještě v příštím roce,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že kraj před časem vysoutěžil projektanta celé stavby. „Jsem rád, že i současné vedené města, po změnách celý projekt podporuje, což je pro nás velmi důležité v momentě, kdy se jedná o jednu z největších investic ve městě z jiných než městských zdrojů za posledních 30 let,“ doplnil hejtman.

Hejtman informoval zástupce města také o připravovaných projektech kraje v oblasti dopravní infrastruktury. „V rámci 70. výzvy IROP dokončujeme přípravy pro podání žádosti na rekonstrukci silnice směr Lanškroun. K tomu chceme pokračovat dalšími úseky v okolí Tatenice či Třebařova,“ řekl hejtman, který přislíbil jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic o možnosti vybudovat v okolí silnice I/35 další protihlukové stěny.

Posledním, avšak neméně významným tématem, bylo školství. Kromě Integrované střední školy kraj zřizuje ve městě také gymnázium. Právě v rámci gymnázia by mohlo v budoucnu vzniknout technické lyceum se zaměřením na letectví. „V tuto chvíli máme informaci, že o obor je po stránce informací od rodičů a potenciálních studentů zájem. Chceme však záměr podrobit další hlubší diskusi, ale věřím, že by technické lyceum mohlo gymnáziu a celému regionu pomoci,“ řekl hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…