Pardubický kraj chce bojovat proti suchu. Ohrožení se týká stále většího území

25.02.2018 14:15

Zastupitelstvo Pardubického kraje schválilo vyčlenění částky dvou milionů korun na realizaci opatření, která mají pomoci regionu vyrovnat se se změnami klimatu především v souvislosti se suchem. Plány kraje navazují na schválenou Koncepci ochrany před následky sucha pro území České republiky, kterou schválila česká vláda v červenci minulého roku.

Pardubický kraj chce bojovat proti suchu. Ohrožení se týká stále většího území
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Reagujeme na kroky české vlády a chceme v rámci našeho kraje vytvořit účinná opatření k minimalizaci dopadů sucha a nedostatku vody na životy a zdraví obyvatel, hospodářství, životní prostředí a na celkovou kvalitu života v našem kraji. Stávající zdroje vody jsou sice zatím relativně dostatečné, ale lze očekávat, že se bude situace měnit, zejména v oblastech s častým současným výskytem sucha. Některé regiony jako jižní Morava nebo severozápadní část Čech jsou již dnes velmi zranitelné. Také některé části našeho kraje byly vyhodnoceny jako výrazně ohrožené, a proto chceme včas konat,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že kraj plánuje založit spolek, který se bude této problematice v regionu věnovat.

Cíle tohoto spolku přibližuje krajský radní pro životní prostředí zemědělství a venkov Václav Kroutil. „Chceme především zajistit výzkum složek krajinné sféry, navrhnout koncepci a konkrétních opatření pro adaptaci území Pardubického kraje na změnu klimatu, zajišťovat metodickou podporu veřejných institucí z hlediska dopadů klimatických změn a návrhů adaptačních opatření a podporovat aktivní a zodpovědný přístup odborné i laické veřejnosti k životnímu prostředí,“ uvedl radní Václav Kroutil s tím, že by spolek organizoval také různé semináře, workshopy a zajišťoval osvětu v této problematice.

Do oblastí rizikových z hlediska nedostatku povrchových vod spadají tři procenta území České republiky a 18 procent je potenciálně rizikových. Mapy výskytu zemědělského sucha v období 2040–2060 a 2080–2100 za situace, kdy se klima bude vyvíjet jako doposud, indikují velmi výrazné zhoršení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…