Pardubický kraj do tří až čtyř let opustí i Zámek Bystré

23.07.2018 7:36

Zástupci samosprávy Pardubického kraje tento týden na zámku Bystré zahájili jednání o dalším využití této památky, kterou má kraj ve svém majetku.

Pardubický kraj do tří až čtyř let opustí i Zámek Bystré
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Zámek Bystré

V současné době ji kraj využívá pro své sociální zařízení Domov na zámku Bystré. V rámci transformace sociálních služeb ale budou klienti v příštích letech využívat sociálních služeb v jiných, moderních objektech a zámek opustí. V areálu zůstane pro sociální služby pouze jeden modernizovaný objekt.

„Je to stejná situace jako s hradem Rychmburk,“ říká 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který má na starosti majetek Pardubického kraje. „Tady máme jen o trochu více času, předpokládáme, že v roce 2021 bude na zámku posledních 8 klientů, jejichž umístění budeme řešit. Zároveň ale nechceme zámek a celý areál jen tak opustit. Je to památka, která leží v nádherné krajině, má návaznost na další turistické cíle a také má nezanedbatelný společenský význam pro obec a místní občany.“

Domov na zámku Bystré poskytuje pobytové, terénní a ambulantní sociální služby osobám s mentálním a kombinovaným postižením. „Spolu s vedením domova se společně snažíme vzdálit od formy bývalých ústavních zařízení,“ vysvětluje radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „V chráněném bydlení už je nyní 15 klientů z Bystrého, dalších 19 lidí žije v nájemních bytech s podporou samostatného bydlení. Do sociálně terapeutických dílen dochází 15 lidí, kteří tu nacházejí uplatnění. Snažíme se, aby se život lidí s mentálním postižením přiblížil běžnému způsobu života,“ dodává Šotola.

Zástupci kraje proto rozhodli o ustavení pracovní skupiny pro další využití zámku Bystré. „Pozveme zástupce místní samosprávy, mikroregionu Poličsko, privátního sektoru i památkářů. Uvažujeme také podobně jako u Rychmburku o využití nápadů studentů architektury pod odborným vedením jejich profesorů na ČVUT. V případě Rychmburku už máme první výstupy, které budeme chtít veřejně prezentovat,“ uvádí Roman Línek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…