Pardubický kraj pomůže opravit zuboženou nemocnici v Koločavě

08.07.2017 11:46

Spolupráce Pardubického kraje a Zakarpatské oblasti Ukrajiny bude pokračovat podporou dalších projektů i v novém funkčním období krajského zastupitelstva.

Pardubický kraj pomůže opravit zuboženou nemocnici v Koločavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

S jednou z možných variant pomoci se v Koločavě v rámci cesty studentů středních škol po Zakarpatí seznámil hejtman Martin Netolický. Kraj by mohl pomoci s rekonstrukcí koločavské nemocnice, se kterou mají zkušenosti také čeští turisté mířící do oblasti Syněvirského národního parku.

„Koločava je velmi oblíbená turistická destinace, do které míří také velké množství Čechů. Se starostou obce jsme se podívali na zdejší nemocnici, která slouží jak obyvatelům obce a okolí, tak turistům, kteří tuto oblast navštěvují. Budova a technické vybavení je však o desítky let zpět, než na co jsme zvyklí v našich podmínkách. Z tohoto důvodu radě kraje a zastupitelstvu představím projekt alespoň částečné obnovy nemocnice, jelikož kompletní oprava by vyžadovala hrubým odhadem minimálně deset milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Stejně jako v předchozích případech je naší podmínkou, aby stejná částka, kterou náš kraj vynaloží, byla poskytnuta také z rozpočtu obce, či oblastní rady. Bude se jednat o první projekt v oblasti zdravotnictví. V minulosti jsme se primárně zaměřovali na školní budovy a jejich vybavení, v čemž bude i nadále pokračovat. Každý, kdo si prohlédne nemocnici, uzná, že se jedná o pomoc velmi důležitou a potřebnou,“ řekl hejtman Netolický.

Vyřazená krajská sanitka by mohla nahradit vozy z 60. let

Hejtman se v nemocnici seznámil také s technickým stavem sanitních vozů, které svému účelu slouží desítky let. Přislíbil proto prověření možnosti, aby kraj nabídl obci některou ze sanitek, které jsou vyřazovány z majetku zdravotnické záchranné služby a nahrazovány novými moderními vozy. „Vozový park je vhodný spíše pro muzeum, což je velký problém například v zimních měsících, kdy se často stává, že sanitka není schopná ani nastartovat. Pořízení nových vozů je však naprosto mimo finanční možnosti obce. Vzhledem k postupné obměně sanitních vozů naší záchranné služby, kdy nyní jsou vyřazovány vozy z roku 2011, bychom mohli i tímto způsobem přispět ke zlepšení zdravotnických služeb na Zakarpatí,“ sdělil Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…