Pardubický kraj přichází se zákonodárnou iniciativou, týkající se archeologických nálezů

01.02.2022 7:33 | Tisková zpráva

Pardubický kraj připravil návrh změny zákona 20/1987 Sb. o státní památkové péči, která by krajům umožnila lépe kontrolovat nakládání s archeologickými nálezy během záchranných archeologických průzkumů.

Pardubický kraj přichází se zákonodárnou iniciativou, týkající se archeologických nálezů
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Vedly k tomu špatné zkušenosti s některými organizacemi oprávněnými provádět archeologické průzkumy. Pardubický kraj se dlouhodobě snaží o ochranu archeologického kulturního dědictví v regionu.

„V několika případech doposud nemáme předány nálezy ze starších výzkumů. Kraj je v tomto případě vlastníkem těchto artefaktů a zřizuje muzea, kde by měly být uloženy a následně prezentovány,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu a investice Roman Línek.

Pardubickému kraji například doposud nebyly předány nálezy z výzkumu z roku 2014 na zámeckém návrší v Litomyšli, tedy v přímo v prostoru významné památky UNESCO. Přestože přebírající muzeum v Pardubicích dostalo od oprávněné organizace příslib, že do konce roku 2021 budou nálezy předány, nestalo se tak. Současná právní úprava v památkovém zákoně nedává krajům téměř žádné možnosti, jak tyto prohřešky a nekvalitně odváděnou práci řešit.

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

„Do muzeí se často dostávají nekvalitně zakonzervované a zpracované nálezy. Také dokumentace, která je nedílnou součástí archeologického kulturního dědictví a mnohdy jediným pramenem poznaní, bývá někdy nekvalitně provedena, nebo chybí. Nevhodně použitou metodikou při záchranném archeologickém výzkumu dochází k nenávratnému poškození archeologického kulturního dědictví,“ popsal zkušenosti muzejníků Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích.

Pokud by zákonodárná iniciativa byla úspěšná, kraje by mohly nařízením upravit požadavky na zpracování movitých archeologických nálezů a dokumentace k nim a také způsob jejich předání. Nedodržení těchto požadavků by pak bylo posuzováno jako přestupek.

Zákonodárná iniciativa připravená Pardubickým krajem ve spolupráci s Východočeským muzeem v Pardubicích prošla připomínkováním v Archeologickém ústavu Akademie věd, v Komisi Rady Asociace krajů pro kulturu a památkovou péči a na Ministerstvu vnitra. Podporu jí vyslovili i senátoři na říjnové konferenci „Památková legislativa v České republice – praxe a výhledy“. Nyní bude 22. února předložena jednání Zastupitelstva Pardubického kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…