Pardubický kraj se bude prezentovat v provincii Jilin

06.12.2017 20:10

Na pozvání náměstka hejtmana Pardubického kraje Michala Kortyše navštívili Pardubický kraj zástupci čínského regionu Jilin. Při setkání se členy krajské rady, zástupci Regionální rozvojové agentury a Krajské hospodářské komory se seznámili nejen se samotným regionem, ale diskutovali také o možné spolupráci v oblastech hospodářství, cestovního ruchu, dopravy či zdravotnictví.

Pardubický kraj se bude prezentovat v provincii Jilin
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Na úvod jednání seznámil hejtman zástupce provincie se základními údaji o Pardubickém kraji, jeho kompetencemi a hospodářstvím. Představil také současnou krajskou samosprávu a její priority v současném volebním období.

„Vztahy obou zemí jsou momentálně na velmi vysoké úrovni, a to především v ekonomické oblasti, ale postupně se rozvíjí také kulturní výměna či spolupráce ve školství či zemědělství. Řada českých krajů již v minulosti navázala paradiplomatické kontakty s čínskými regiony, což je jedním z cílů současné čínské velvyslankyně, která náš region navštívila v září letošního roku,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Přestože Pardubický kraj patří mezi menší české regiony, má velmi bohatou průmyslovou tradici především v chemickém, elektrotechnickém a textilním odvětví. V roce 2014 jsme navíc byli magazínem fDi z finanční skupiny Financial Times označeni jako Region budoucnosti. Jsem přesvědčený, že můžeme jako krajská samospráva ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou sehrát roli při zprostředkování kontaktů v případě možných investic do našeho regionu ze strany čínských investorů, ale i co se týká vývozu, a to nejen z a do provincie Jilin. Proto oslovíme podnikatele, kteří se budou moci prezentovat na jednom z tradičních veletrhů, kterých se účastní firmy z celého světa,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že zástupci provincie nabídli kraji prezentaci nejen významných podnikatelských subjektů, ale také gastronomie a kultury přímo v regionu.

Nová hedvábná stezka propojí Čínu s Evropou

Náměstek hejtmana Michal Kortyš, který provincii na přelomu srpna a září navštívil, hovořil o možné spolupráci v oblasti osobní, ale i nákladní dopravy. „Hlavní železniční koridor, který našim krajem prochází, je součástí nové Hedvábné stezky a čínských plánů na vybudování logistického centra ve středních Čechách. Budeme jednat také o možném propojení pardubického letiště, a to nejen s provincií, ale Čínou obecně nejen v osobní, ale také nákladní dopravě. Díky naší poloze můžeme být také zajímavým zastavením pro čínské turisty na cestě mezi Prahou a Vídní,“ sdělil Michal Kortyš s tím, že v posledních dvou letech byly otevřeny tři nové letecké linky na trase Praha – Čína a očekává se zahájení provozu na dalších dvou linkách. Ten v rámci své cesty navštívil také jednu z četných průmyslových zón, ve kterých se vyrábí díly pro automobilový průmysl.

Zdravotnictví

Provincie Jilin je velmi významná také v oblasti medicíny a výroby léčiv. „Výrazným bohatství regionu jsou léčivé rostliny a postupy, které nachází využití v tradiční čínské medicíně. Myslím, že je dobré tedy více komunikovat i v oblasti medicíny, protože často jen předsudky alternativních léčebných postupů jsou v naší společnosti stále velké. Věřím, že nejen v této oblasti je nemalý prostor pro vzájemné lepší poznání, úroveň regionů je pro vzájemné lepší pochopení velmi dobrou příležitostí,“ uvedl radní Ladislav Valtr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…