Pardubický kraj trvá na zlepšení dopravní situace v okolí nemocnice. Investor s tím musí počítat

04.07.2017 16:34

Dopravní dostupnost a zlepšení možnosti parkování. Nad těmito dvěma problémy, které trápí Pardubickou nemocnici, se v úterý dopoledne sešli zástupci Pardubického kraje a města Pardubic. Dopravní situace týkající se nemocničního areálu je dlouhodobě velmi nepřehledná a složitá. Také počet parkovacích míst pro veřejnost již zdaleka neodpovídá potřebám 21. století. Proto je i v souvislosti s plánovanými investicemi kraje a úpravám areálu Tesly Kyjevská nutné celou oblast vyřešit a koordinovat další postup.

Pardubický kraj trvá na zlepšení dopravní situace v okolí nemocnice. Investor s tím musí počítat
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Dopravní situace v okolí nemocnice je dlouhodobě silně nepřehledná a kolizní, což může potvrdit každý návštěvník, který přijíždí automobilem. Veřejnost se může do nemocnice dostat pouze po sjezdu z ulice Kyjevská spodní vrátnicí, což je komunikace s nízkou kapacitou. Její napojení na nadjezd je také velmi špatné a vznikají zde velké problémy,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Pardubický kraj v minulosti převedl na pardubický magistrát areál bývalé Tesly pod podmínkou vyřešení dopravního napojení nemocnice. Proto se musíme při probíhajícím soutěžním dialogu pro výběr investora v tomto areálu, který připravuje město, bavit také o tom, jak bude vyřešena právě dopravní obslužnost a možnost parkování pro pacienty a personál. Chceme zlepšení podmínek, které jsou z našeho pohledu pro obslužnost nemocnice nezbytné,“ uvedl Netolický.

Až tisíc parkovacích míst. Variant řešení je několik

Velkým problémem, se kterým se setkávají návštěvníci nemocnice, je nedostatek parkovacích míst. „Zpracovaný plán rozvoje nemocnice počítá s vybudováním 950 parkovacích míst. Jednou variantou je parkovací dům s návazností na ulici Kyjevská, který by mohl zároveň sloužit jako hluková bariéra. Jeho předpokládaná kapacita je 250 – 300 míst. Další parkovací dům by mohl vzniknout v severozápadní části areálu na místě dnešního parkování pro veřejnost s kapacitou kolem 300 míst,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. „Počítáme s tím, že by se mohlo jednat o případ sdruženého financování projektu ze strany kraje a investora, který bude realizovat přestavbu areálu v Kyjevské ulici,“ dodal náměstek Kortyš.

Nadjezd s propojením na rychlodráhu? Město připravuje záměr rekonstrukce

Město Pardubice má připravený záměr na rekonstrukci nadjezdu a jeho propojení s rychlodráhou. „Podle informací od zástupců města není možné nadjezd rekonstruovat po etapách, ale jako celek v rámci jedné stavební sezony. Na financování rekonstrukce chce město žádat o dotace. Pro nás je důležité, aby byl nadjezd dimenzován tak, aby byl co nejpohodlnější pro průjezd sanitních vozů, jelikož se jedná o velmi frekventovanou oblast a nemůžeme riskovat, že nevhodným vyřešením bude vznikat problém pro naše záchranáře,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro investice, majetek a kulturu Roman Línek. Samostatná rekonstrukce nadjezdu by mohla stát okolo 30 milionů korun.

Rozvoj Kyjevské nesmí konkurovat nemocnici

Kraj trvá také na tom, aby služby v areálu bývalé Tesly nekonkurovaly nemocnici. „Nemůžeme si dovolit ztrácet výkony našich nemocnic. Je ve společném zájmu pacientů i kraje, aby rozsah zdravotnických služeb krajských nemocnic zůstal zachován, případně byl dále rozšiřován. V sousedním developerském projektu je možné uvažovat pouze o službách navazujících, které nejsou přímou konkurencí, ale spíše doplněním služeb,“ uvedl radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. „I v případě potřebných parkovacích kapacit bude z pohledu uživatelů vhodné uvážit raději jeden či dva parkovací domy přímo u areálu nemocnice, než vzdálenější odstavná místa v sousedství, dodal radní Ladislav Valtr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …