Pardubický kraj vrací železniční škole v České Třebové její lesk

31.03.2018 7:36

Škola s dlouholetou historií, ale i zářivou budoucností. Taková je Vyšší odborná škola a střední škola technická v České Třebové. Ta vyučuje kromě celé řady oborů také studenty, kteří mohou v budoucnu najít uplatnění na železnici, a to jak v roli strojvedoucích, tak dalších návazných profesí.

Pardubický kraj vrací železniční škole v České Třebové její lesk
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Železniční průmyslová škola má ve městě dlouholetou tradici a patří v rámci celé České republiky mezi unikátní. Pardubický kraj, jako její zřizovatel plánuje další rozvoj včetně užšího provázání s jednotlivými dopravci. V sídle školy se ve čtvrtek ráno setkali zástupci Pardubického kraje s představiteli Českých drah včele s místopředsedou představenstva Ludvíkem Urbanem. „České dráhy jsou jedním z dopravců, se kterým chceme jednat spolupráci pro vzdělávání nových pracovníků na železnici, a to nejen v opravárenství, ale také v případě strojvedoucích. Proto však musíme mít dostatečné zázemí, na kterém nyní pracujeme. Jedním z plánů je vybudování železničního simulátoru, který by kromě samotné výuky mohli využívat také dopravci pro celoživotní vzdělávání a různé kurzy. Tento simulátor vzniká na bázi propojení elektromechanického zařízení s počítačem. Škola si pořídila software, který bude kompletně ovládán pomocí řídící desky lokomotivy řady 163,“ uvedl hejtman Martin Netolický k jednomu z připravovaných projektů.

„Zároveň připravujeme rekonstrukci několika učeben a vybudování školícího centra či zisk různých certifikátů. Škola by těmito plány získala zpět svůj lesk a prestiž. České dráhy stejně jako další dopravci a zaměstnavatelé poptávají řadu profesí, se kterými bychom mohli částečně pomoci. Jedná se především o soustružníky, zámečníky, elektrikáře, opraváře lokomotiv a kolejových vozidel, ale také strojvedoucí či kvalifikovaný vlakový personál. Proto budeme jednat o změně oborové skladby od školního roku 2019/2020. Již nyní na škole funguje volitelný před železniční provoz, na který bychom mohli dále navázat,“ řekl hejtman Netolický.

Otevření nových oborů, které školu ještě více přiblíží k železnici jako takové, je jednou z možností jak docílit zlepšení v některých poptávaných profesích s vazbou na železnici. „Jednáme o možnosti otevření oborů, mezi které patří například železniční provoz, opravář kolejových vozidel či další možné tak, aby škola reagovala na poptávku trhu, který je relativně úzce zaměřený a potřebuje kromě obecných, také přesně vyprofilované profese,“ uvedl radní pro oblast školství Bohumil Bernášek. „Budeme s dopravcem jednat o vzdělávacím plánu jednotlivých současných oborů, abychom věděli, zda tato oborová skladba vyhovuje či nikoliv. Následně se můžeme bavit o tom, že bychom potřebné obory vytvořili a tím pomohli nejen škole, ale i dopravcům,“ dodal radní Bernášek.

Vzdělávání a technika

Význam města, ale i školy vnímají také zástupci dopravce. „Česká Třebová je dlouhodobě centrem železniční dopravy. Jako České dráhy neustále poptáváme a budeme poptávat odborníky na železniční dopravu ve všech oblastech, a proto je pro nás zajímavé seznámit se s plány kraje na další rozvoj této školy. Chceme zintenzivnit komunikaci, která by mimo jiné mohla vést k poskytnutí vyřazené techniky z českotřebovského depa pro potřeby výuky tak, aby studenti měli dostatečné materiální zázemí,“ uvedl místopředseda představenstva Ludvík Urban. České dráhy nabízí pomoc nejen po materiální, ale také personální stránce v případě jednotlivých vzdělávacích programů. „V rámci Dopravního vzdělávacího střediska v České Třebové, kde se vzdělávají nebo zdokonalují strojvedoucí, bude od podzimu sofistikovaný simulátor stanoviště strojvedoucího. Nabízíme škole možnost využívat toto špičkové zařízení v momentě, kdy nebude obsazeno pro potřeby Českých drah,“ uvedl ředitel personálního odboru Českých drah Ivo Veselý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…