Partnerství mezi EU a Velkou Británií podporuje i Akademie věd ČR

15.05.2018 9:20

Jaké budou možnosti spolupráce ve vědě po Brexitu? Britská Královská společnost a nadace Wellcome Trust navrhly projekt budoucího partnerství (Future Partnership Project) mezi Evropskou unií a Velkou Británií ve výzkumu a inovacích. Podporu mu vyjádřilo 52 vědeckých akademií a výzkumných institucí z celé Evropy.

Partnerství mezi EU a Velkou Británií podporuje i Akademie věd ČR
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

„Akademie věd vyjadřuje tomuto projektu velkou podporu a chce se v něm aktivně podílet,“ řekla členka Akademické rady AV ČR Hana Sychrová.

„Vzhledem k tomu, že Velká Británie a Evropská unie se připravují na definování svých budoucích vztahů, vítáme jejich společné úsilí, abychom zajistili, že budeme nadále úzce spolupracovat. Jako zástupci výzkumných komunit v rámci širšího evropského výzkumného prostoru jsme sjednoceni v touze po ambiciózním partnerství v oblasti výzkumu a inovací. Je zásadní, abychom dokázali spolupracovat, abychom řešili výzvy, kterým čelí naše společnost, zachovali naše životní prostředí pro budoucí generace a budovali průmyslová odvětví budoucnosti,“ stojí například ve společném prohlášení vědeckých institucí.

Prohlášení Future Partnership Project zvláště zdůrazňuje klíčovou roli výzkumu a inovací v Evropě, pružné podmínky při cestování vědců mezi Evropskou unií a Británií a zapojování Velké Británie do Evropského výzkumného prostoru prostřednictvím evropských výzkumných programů i po roce 2020. Budoucí úspěšné partnerství bude také záviset na účinné podpoře evropských politik. Velká Británie v závěru dokumentu deklaruje své silné vazby na Evropskou unii a další partnery na celém světě, které budou pokračovat i po odchodu Spojeného království z Unie.

Další informace najdete na následujících odkazech:

Plné znění společného prohlášení Future Partnership Project najdete ZDE.

Připravila: Vlaďka Coufalová, Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…