Plzeňský kraj: Předsednictví v Bruselu zahájila výstava a běh

10.07.2022 14:55 | Tisková zpráva

Půl roku bude Česká republika předsedat Evropské unii. Při této příležitosti také Plzeňský kraj, který má v Bruselu své stálé zastoupení, připravil hned několik akcí. Tou první byla vernisáž výstavy pod názvem EU: Jednotná v rozmanitosti, tou druhou Zátopkův běh přátelství.

Plzeňský kraj: Předsednictví v Bruselu zahájila výstava a běh
Foto: plzensky-kraj.cz
Popisek: Plzeňský kraj - logo

Expozici v Plzeňském domě připravili studenti ilustrace z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni pod vedením akad. malířky Renáty Fučíkové. Díky seniorní diplomatce Šárce Ponroy Vamberové se k nim připojili také absolventi Diplomatické akademie Ministerstva zahraničních věcí z roku 2020 (Kornélie Gronská, Štěpánka Parthonová, Jan Zdrálek a Jiří Aberle) a po dobu dvou semestrů od února 2021 pracovali na ilustracích k výstavě a publikaci o EU. Juniorní diplomaté pro ně připravili přednášky, strukturu a texty.

„Cílem výstavy je představit historii EU, její instituce a fungování, ale také přínos našeho členství. Dílo mladých Čechů přispěje, doufejme, k lepšímu pochopení Evropské unie a vylepšení jejího obrazu u veřejnosti právě během našeho předsednictví v Radě EU. Finální texty upravila mladá novinářka Dominika Perlínová z Aktuálně.cz. Výstavu do anglické verze přeložila Alena Jirásek. Graficky výstavu odvážně upravil čerstvý absolvent Sutnarky Filip Heyduk,“ popsal vznik výstavy koordinátor mezinárodní spolupráce Plzeňského kraje v rámci EU Zbyněk Prokop.

Výstava byla zahájena slavnostní vernisáží v pátek 1. července 2022 v Plzeňském domě v Bruselu. Expozici otevřel náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Petr Vanka. K vidění bude až do 8. září 2022, kdy ji vystřídá další výstava věnovaná jednomu z ideových otců evropské integrace Richardu Coudenhove-Kalergi a jeho vazbě na Poběžovice.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

O víkendu pak na kulturní zážitek navázal naopak ten sportovní. V sobotu 2. července totiž v Bruselu proběhla další akce související s českým předsednictvím, a to Zátopkův běh přátelství ve dvojici, který byl symbolickým předáním štafety od francouzského předsednictví. Závodu dvojic na pět kilometrů se zúčastnilo přes čtyři sta běžců. Na startu nechyběli ani „domácí“ zástupci. Za tým Krajského úřadu Plzeň vyběhli Iveta Žánová a Jan Přibáň, kteří trasu zaběhli v sedmé desítce.

Mezi mix týmy jim patřila 33. příčka. Ceny nejlepším opět předával náměstek hejtmana Petr Vanka. Hosty sobotního běhu byli také protagonisté filmu Zátopek - David Ondříček, Martha Issová a Václav Neužil. Snímek o čtyřnásobném olympijském vítězi, legendárním běžci Emilu Zátopkovi, po kterém je bruselský běh pojmenován, se následně promítal ve večerních hodinách v kinosále Bozar. Jeho součástí byla také debata s jeho tvůrci.

„Emil Zátopek je pojem přesahující naše hranice. V Belgii vychází dokonce i sportovní magazín Zátopek. Dodnes ho tu lidé, včetně mě, obdivují, takže s tím také souvisela pohodová a přátelská atmosféra, která tu vládla a osobně jsem rád, že na startu byli i zástupci našeho kraje. Večerní promítání filmu se samotnými protagonisty už byla jen ona pomyslná třešnička na dortu,“ uzavřel náměstek hejtmana pro evropské záležitosti Petr Vanka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…