Plzeňský kraj: Záchranáři mají nové výjezdové a vzdělávací středisko v Plzni

18.12.2022 16:22 | Tisková zpráva

Od 1. ledna příštího roku bude v nové budově Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje v Plzni-Doubravce výjezdové stanoviště záchranářů a také Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS PK. V novostavbě, jejímž investorem je Plzeňský kraj, vznikne také prostor pro záložní Zdravotnické operační středisko. Dnes byly nové prostory ve Hřbitovní ulici slavnostně otevřeny za přítomnosti zástupců Plzeňského kraje a Zdravotnické záchranné služby PK. Stavba, která započala v červnu loňského roku, vyšla na 54 mil. Kč.

Plzeňský kraj: Záchranáři mají nové výjezdové a vzdělávací středisko v Plzni
Foto: plzensky-kraj.cz
Popisek: Plzeňský kraj - logo

Už ke konci prosince budou v nové budově umístěny dvě výjezdové skupiny záchranářů bez lékaře, který bude v případě nutnosti vyjíždět i nadále ze střediska na Borech. Je to dobrá zpráva především pro Plzeň, protože umístěním základny dochází k významnému zkrácení dojezdové doby k pacientovi. Za další přínos považuji moderní prostor pro výcvikové středisko, které zde ročně proškolí zhruba 500 záchranářů," říká náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais.

Stavba v areálu SDH Doubravka byla zahájena 30. června 2021, k jejímu předání zhotovitelem došlo 31. října 2022 s následnou kolaudací na konci listopadu. Dodavatelem stavby je SH stavební a obchodní spol. s r.o., zhotovitelem projektové dokumentace MP technik spol. s r.o.

"Naším cílem je rozprostřít výjezdové základny po Plzni tak, abychom se ke kriticky nemocným dostali co nejdříve. Výhodou vybraného místa je také blízkost frekventovaného úseku dálnice D5 včetně přivaděče a těsné sousedství s hasiči i policisty, kteří s námi u mnoha událostí zasahují společně," vypočítává výhody novostavby ředitel ZZS PK Pavel Hrdlička s tím, že záchranáři vyjíždí z Doubravky už od roku 2017, kdy zahájili činnost v provizorním pronajatém objektu v ulici U Sv. Jiří.

Velkým příslibem pro záchranáře je právě nové zázemí, jež získá Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS PK. Vzniknou zde moderní prostory pro simulační výcvik nejen profesionálních zdravotnických záchranářů, ale také nových first responderů, členů ostatních složek IZS i laické veřejnosti.

Celá novostavba vyšla Plzeňský kraj s podporou ZZS PK na 54,2 mil. Kč. Jde o třípodlažní budovu o zastavěné ploše 502 m2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…