Pobytové služby pro seniory v Libereckém kraji

08.09.2020 14:21

S blížícími se krajskými volbami roste zájem novinářů a zástupců politický stran a uskupení o různé informace týkající se pobytových sociálních služeb, určeným zejména pro seniorskou populaci. Prezentovaná data jsou však často zkreslená či neúplná. Následující text by měl pomoci při orientaci v problematice.

Pobytové služby pro seniory v Libereckém kraji
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Oprávnění k poskytování sociálních služeb

Oprávněním umožňující poskytování sociálních služeb je registrace (ZDE) dané sociální služby na příslušném krajském úřadu. Tuto registraci uděluje vždy místně příslušný krajský úřad (podle místa sídla dané organizace) v přenesené působnosti (výkon státní správy – za Ministerstvo práce a sociálních věcí). Sociální službu může poskytovat kdokoliv, kdo splní příslušné povinnosti dané zákonem č. 108/2006 Sb. o sociálních službách. Dostupnost služeb lze ověřit buď v registru poskytovatelů (vede MPSV - více ZDE) nebo v krajském Katalogu sociálních služeb Libereckého kraje (ZDE).

Financování sociálních služeb

Liberecký kraj (stejně jako ostatní kraje v České republice) zřizuje a spravuje tzv. základní síť sociálních služeb (ZDE). Kraj ve spolupráci s obcemi koordinuje proces plánování služeb na svém území, tzn., vytváří seznam či databázi služeb (základní síť), které mohou být financovány z veřejných financí, tzn. rozpočtu krajů a obcí. Základní síť je nejenom seznam služeb, ale i dokumentem, který stanovuje počty financovaných lůžek a úvazků nutných k zajištění péče. Výše uvedené platí vždy ve vztahu k dostupným finančním prostředkům (objem finančních prostředků se každoročně zvyšuje). Při zařazování do základní sítě, kraj nerozlišuje právní formu zřizovatele, tzn., v základní síti jsou, jak organizace zřizované Libereckým krajem (příspěvkové organizace kraje), tak i organizace zřizované obcemi, církvemi, spolky či obchodními společnostmi.

Liberecký kraj zřizuje celkem 18 příspěvkových organizací (více ZDE) za účelem zajištění sociálních služeb, a to na území celého kraje.

Zajištění potřebné péče

Primárním úkolem sociálních služeb je poskytnout radu, pomoc a podporu ve chvílích, kdy již potřebné osobě nemůže pomoci ani rodina či společnost, či je tato pomoc nedostatečná/nedostupná. Sociální služby také nelze vztáhnout pouze na služby pro seniory. V současné době existuje přes třicet druhů sociálních služeb, které dokáží reagovat na celé spektrum potřeb. Existují sociální služby pro děti, mladé, dospělé, seniory, smyslově, fyzicky, duševně handicapované, atd. Rozlišujeme také služby na ty, které za osobou dorazí domu (terénní – např. pečovatelská služba), na služby ambulantní (osoba dochází – např. denní stacionář) či služby, které se stávají domovem potřebných osob (pobytové služby – např. domovy pro seniory nebo chráněná bydlení).

Pobytová zařízení pro seniory

Pobytové sociální služby zaměřené na seniorskou populaci jsou domovy pro seniory (§ 49 dle zákona o sociálních službách) a domovy se zvláštním režimem (§ 50 dle zákona o sociálních službách). Domovy pro seniory jsou určeny primárně pro osoby se sníženou soběstačností z důvodu věku, domovy se zvláštním režimem jsou určeny pro osoby se sníženou soběstačností z důvodu chronického duševního onemocnění nebo závislosti na návykových látkách, osobám se stařeckou, Alzheimerovou demencí atd.

Počty lůžek v Libereckém kraji v čase

Počet lůžek ve výše uvedených pobytových službách domovů pro seniory a se zvláštním režimem se dlouhodobě zvyšuje, a to zejména kvůli trendu stárnutí celé populace a delšího průměrného věku dožití. Stejně jako rostl počet lůžek v minulých deseti letech – viz tabulka níže, počítá Liberecký kraj i s dalším růstem lůžek v následujícím/ch desetiletí. Liberecký kraj v tomto roce schválil strategický dokument (Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb pro roky 2021 – 2023 - ZDE), který s tímto rozvojem počítá. Nesmíme také zapomínat na rozvoj a zvyšování kvality (především) terénních pečovatelských služeb, kdy rozšiřování provozní doby i do večerních hodin, zajišťování péče o víkendech a svátcích, umožňují osobám co nejdéle setrvávat doma – ve svém prostředí.

Liberecký kraj přistupuje ke všem poskytovatelům stejně, tzn., že neznevýhodňuje žádnou právní formu. Systém sociálních služeb nelze redukovat pouze na služby pobytové, neboť stejně důležitá je i podpora potřebným osobám v jejich domácím prostředí.

Liberecký kraj zajišťuje Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje, a to pro všechny cílové skupiny, je tedy zavádějící hovořit pouze o potřebě vzniku „pouze“ pobytových kapacit a „pouze“ např. pro seniory, ale i osoby se zdravotním postižením, pro osoby s duševním onemocněním a dalšími handicapy.

Vývoj počtu lůžek domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem v příspěvkových organizacích Libereckého kraje:

tabulka

tabulka

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…