Poc (ČSSD): Energetická chudoba je realitou všedních dní každého pátého Čecha!

18.03.2016 13:04

Sociální demokraté v Evropském parlamentu navrhují řešení jednoho z problémů, která sužují Evropu i Českou republiku - energetické chudoby. Vedoucí české sociálně demokratické delegace v Evropském parlamentu RNDr. Pavel Poc k tomu říká: “Kvůli migrační krizi ostatní problémy nepřestávají existovat a musíme je řešit i když nejsou na výsluní mediální pozornosti.”.

Poc (ČSSD): Energetická chudoba je realitou všedních dní každého pátého Čecha!
Foto: archiv PP
Popisek: Europoslanec Pavel Poc (ČSSD)

Přístup k energiím je základním sociálním právem. Energetická chudoba je chápána jako neschopnost domácností zajistit si dostatečný přístup k energiím nutných pro zajištění základních potřeb. V České republice je tímto problémem ohrožen každý páty Čech. Zdrojem energetické chudoby je kombinace nízkých příjmů, vysokých cen energií a nízké energetické efektivity domácností.

Socialisté a demokraté v Evropském parlamentu především navrhují zvýšit pobídky v oblasti energetické účinnosti – podpora programů zateplování budov je koneckonců známá i v České republice a je velice úspěšná. EU by měla vyčlenit více prostředků právě v této oblasti pro lidi, kteří si například investice do zateplování a renovace svých obydlí nemohou dovolit.

„Energetická chudoba je realitou všedních dní miliónů Evropanů a taky každého pátého Čecha ale řešení na programu jednání členských států není a podle všeho dlouho ani nebude. ”, říká Pavel Poc, a dodává: “Státy Unie přitom mají prostředky i nástroje k tomu, aby co nejméně lidí muselo čelit rozhodování, jestli si půjdou koupit jídlo, nebo si zatopí ve všech místnostech. Takovéhle problémy do Evropy 21. století nepatří.“.

Právě RNDr. Pavel Poc již v lednu 2011 upozornil na problém energetické chudoby pozměňovacím návrhem k textu evropské směrnice o energetické účinnosti. Nyní, kdy je na pořadu dne revize této směrnice Poc chce téma energetické chudoby znovu zdůraznit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…