Podnikatelské odbory: Statisícové odměny úředníkům MF vypadají spíš jako odměna za loajalitu

15.03.2021 11:48

Otevřený dopis JUDr. Aleně Schillerové

Podnikatelské odbory: Statisícové odměny úředníkům MF vypadají spíš jako odměna za loajalitu
Foto: podb.cz
Popisek: Podnikatelské odbory - logo

Vážená paní
JUDr. Alena Schillerová, PhD.
ministryně financí
Ministerstvo financí ČR
Letenská 15 118 00 Malá Strana

V Praze 14. 3. 2021

Věc: Statisícové odměny vysokým úředníkům MF ČR

Vážená paní ministryně,

s jistou mírou pochopení bychom přijali informaci, že jste vyplatila odměnu své kadeřnici a fotografovi. Sice jsou to obory, kterým jste zakázali pracovat, ale asi jste nějak zákazy obešla, a to není předmětem našeho dopisu. Pravděpodobně jsou to živnostníci, a o tom, že odvádějí velmi dobře svoji práci, nás všechny Vy osobně dennodenně přesvědčujete na sociálních sítích. Naopak velmi důrazně protestujeme proti statisícovým odměnám pro náměstky a ředitele sekcí na Vámi řízeném Ministerstvu financí.

Výsledky práce vašich vysokých úředníků jsou z pohledu daňových poplatníků tristní. Zatímco sektor služeb a maloobchodu se i díky vám a vašemu ministerstvu ocitl v krizi, všichni vaši úředníci mají stále zajištěné plné platy. Ministerský aparát pod Vaším vedením nebyl schopen za rok trvání koronakrize vytvořit srozumitelný, transparentní a spravedlivý model podpory postiženým živnostníkům a malým podnikatelům, tedy občanům, kterým vaše vláda vzala práci.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

Vláda, jíž jste členkou, devastuje svými opatřeními ekonomiku a podílí se na likvidaci malého podnikání. Slibovali jste tu bilion korun na záchranu podnikání, jindy 800 miliard na půjčky zasaženým podnikatelům a živnostníkům, pak zase stoprocentní (!) kompenzace nákladů zasaženým sektorům. Nic jste nesplnili, jen se neustále snažíte přesvědčit veřejnost o neexistující „báječné“ podpoře podnikatelům.

Na přímou podporu živnostníků, kterým Vaše vláda znemožnila a stále znemožňuje pracovat, peníze nemáte, firmám ordinujete přísnou dietu a děláte, jako by si za svoje krachy mohly samy.

Na straně druhé dáváte státním úředníkům statisícový dárek jako bonus ke statisícové měsíční výplatě! V situaci, kdy země chudne, firmy a živnostníci vaší vinou krachují a nevidíme perspektivu oživení ekonomiky, to musíme označit za mocenskou zvůli, za úřednickou drzost.

Paní ministryně Schillerová, statisícové odměny, které jste vyplatila náměstkům a ředitelům sekcí na Ministerstvu financí, jsou nepřiměřené, neodůvodnitelné a nespravedlivé. Vypadají spíše jako odměna za loajalitu. Připomínáme, že Vaším úkolem je správa státních financí, tedy prostředků, které jsme vám svěřili my, daňoví poplatníci. Odměnit v současné těžké situaci, kdy si většina lidí utahuje opasek, vysoké, dobře placené úředníky statisícovými částkami, je nehoráznost.

Podnikatelské odbory žádají, abyste zrušila veškeré odměny úředníkům za loňský krizový rok, a abyste okamžitě rezignovala, protože jste podle všeho porušila principy dobré správy svěřených prostředků.

Za Podnikatelské odbory:

Radomil Bábek
předseda výboru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…