Pojišťovna Generali: Povodně 2013 – polovina povodňových škod je zlikvidována

26.06.2013 20:06

Generali zlikvidovala polovinu z 2 600 škod, které v souvislosti s červnovými povodněmi nahlásili její klienti. Škodu, kterou jim způsobila velká voda, prozatím vyčíslili na více než 700 milionů korun. Nejvíce škod hlásí majitelé rodinných domů a domácností. Nejvyšší škody jsou z pohledu odvětví v pojištění průmyslu.

Pojišťovna Generali: Povodně 2013 – polovina povodňových škod je zlikvidována
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

Pokud se podíváme na výši škod optikou regionů, pak největší spoušť zanechala velká voda v Ústeckém kraji. Celkově by se povodňový účet klientů Generali mohl vyšplhat až na tři čtvrtě miliardy korun.

Likvidace povodňových škod má nejvyšší prioritu. Mobilní technici a likvidátoři pojišťovny Generali pracují nadále v kalamitním režimu. Na místech, kde to situace umožnuje, pomáhají s registrací škod a nabízejí výplaty záloh na pojistná plnění. Kromě linky 844 188 188 mohou lidé hlásit škody také online na www.generali.cz nebo na facebookovém profilu pojišťovny Generali.

Regiony

Největší spoušť zanechala velká voda v Ústeckém kraji, kde klienti Generali nahlásili přes 560 škod za více než 257 milionů korun. Druhým nejvíce postiženým regionem jsou střední Čechy, kde má povodeň na svědomí na 750 škod za 160 milionů korun. Následuje hlavní město Praha s 380 škodami za více než 100 milionů korun.

Nejvyšší počet škod hlásí klienti Generali z Prahy, Litoměřicka, Prahy-západ, Mělnicka, Táborska, Ústecka a Děčínska. Tedy z okresů, které svou polohou kopírují toky Vltavy a Labe.  Právě v jejich okolí byl vodní živel nejničivější.

Odvětví

Velká voda nejvíce poškodila rodinné domy a domácnosti. Jejich majitelé dosud nahlásili přes dvě třetiny všech povodňových škod. Aktuálně se jedná o 1 851 případů za 120 milionů korun. Druhou nejpočetnější skupinou jsou podnikatelé a vlastníci kancelářských a obytných budov, kteří registrují na 380 škod za 98 milionů korun. Zemědělské škody již atakují hranici 40 milionů korun. Nejvyšší škody, takřka za 350 milionů korun, jsou podle předpokladů v oblasti pojištění průmyslu.

Náklady na likvidaci škody součástí plnění

Náklady, které jsou prokazatelně vynaložené na likvidaci škody, mohou být součástí výplaty pojistného plnění. Doporučujeme vést si jejich záznam. S likvidátorem pojistné události je možné dohodnout vyplacení přiměřené zálohy na pojistné plnění.

Doporučená opatření pro minimalizaci následků povodňových škod

  • vyčerpávání vody, vysoušení a úklid zasažených prostor
  • nezapínat zasaženou elektroniku a domácí spotřebiče a podle možností okamžitě předat k opravě do odborného servisu
  • jakmile to situace dovolí, provést revizi elektrických a plynových rozvodů, pokud došlo k jejich zatopení

Doporučená opatření pro hlášení povodňových škod

Jakmile to situace dovolí, je důležité vytvořit si seznam všech poškozených a zničených věcí s uvedením jejich popisu, stáří a pořizovací ceny. V případě možnosti je vhodné provést jejich fotodokumentaci. Hodnotu a vlastnictví zasažených věcí je potřeba doložit například záručními listy, účtenkami, či jiným pořizovacími doklady.

Umožní-li to situace, měly by poškozené a zničené věci zůstat v místě škody k následné prohlídce specialisty pojišťovny Generali. Pokud z hygienických, bezpečnostních nebo jiných vážných důvodů nelze zbytky poškozených či zničených věcí na místě uchovat, je potřeba provést jejich likvidaci. V takovém případě je nutné prokázat existenci důvodů likvidace – fotodokumentace, nařízení hygienika apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pojišťovna Generali

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…