Policie ČR: Čeští policejní potápěči byli oceněni

10.04.2018 18:42

Policisté z Bosny a Hercegoviny poděkovali českým policejním potápěčům formou udělení plakety za dlouhodobou spolupráci.

Policie ČR: Čeští policejní potápěči byli oceněni
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V budově Policejního prezidia ČR se uskutečnilo setkání zástupců Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku s policejním prezidentem generálmajorem Tomášem Tuhým a velvyslancem České republiky v Bosně a Hercegovině Jakubem Skalníkem.

Účelem setkání bylo předání ocenění, které bylo v nepřítomnosti uděleno českým policejním potápěčům při mezinárodním dni civilní ochrany Federální správou civilní ochrany Bosny a Hercegoviny. Jedná se o nejvyšší možné vyznamenání udělené za mnoholetý přínos při odminování, organizování, vybavení a posílení systému ochrany a záchrany ve federaci Bosny a Hercegoviny. Vyznamenání začátkem března letošního roku převzal v zastoupení velvyslanec České republiky, který ho nyní za účasti policejního prezidenta předal do rukou zástupců Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku.

Čeští policejní potápěči v Bosně a Hercegovině působí již od roku 2012. Při odminovávání řeky Sávy, Uny a Drny již nalezli více než pět tun nevybuchlé munice z první i druhé světové války.

„Jen málokdo si asi dokáže představit extrémní podmínky, ve kterých naši potápěči v Bosně a Hercegovině pracují. Munice, kterou na dně hledají, je navíc zpravidla odjištěná a plně funkční, proto musejí postupovat s maximální obezřetností a zodpovědností. V rámci těchto misí, kdy pomáhají v rámci programu Bezpečnostní rozvojové spolupráce, zároveň školí a učí bosenské potápěče, jak správně a bezpečně při čištění řeky postupovat. Já práci našich potápěčů upřímně obdivuji a jsem rád, že si bosenská strana naší pomoci váží,“ shrnul setkání policejní prezident Tomáš Tuhý.

Při poslední misi mají čeští policejní potápěči na svém kontě i unikátní nález. Při prohledávání dna řeky Drny vyzdvihli dělostřelecké granáty z 16. století, které po provedené expertíze putovaly rovnou do muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…