Policie ČR: Kilogramy drog stále pašují kurýři. V kufru i v trávicím traktu

29.12.2023 10:01 | Tisková zpráva

Z vysokých záchytů drog v uplynulém roce by se mohlo zdát, že se dnes návykové látky pašují přinejmenším po desítkách kil a převážně ve zboží. Národní protidrogová centrála ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel ale na podzim letošního roku zadržela a obvinila i několik kurýrů. Vybrali jsme tři různé případy, které spojuje způsob pašování omamných a psychotropních látek.

Policie ČR: Kilogramy drog stále pašují kurýři. V kufru i v trávicím traktu
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Poslední den letních prázdnin do Prahy přicestoval cizinec s kufrem výrazné barvy. Při celní kontrole se k nápadnému zavazadlu přestal hlásit. Není divu, kufr byl totiž plný drog. Stěry z dlaní cizince reagovaly na kokain a pomohly tak prokázat, komu zavazadlo patří. Pamatovali si to i svědci. Celníci v zavazadle našli čtyři kilogramové balíčky drog, případ od nich převzala k vyšetřování Národní protidrogová centrála. Chemická analýza prokázala, že šlo o ketamin, mefedron, amfetamin a kokain. Muž z Holandska do Prahy cestoval s autobusovou přepravní společností pravidelně, někdy až třikrát za měsíc, často s přestupem v Německu.

Další zadržený a obviněný do Prahy koncem října přicestoval z Brazílie. Ve dvojitém dně kufru celníci pod osobními věcmi našli ukryté více než dva kilogramy omamné látky (2318 gramů včetně obalu). Rozbor v Kriminalistickém ústavu upřesnil, že se jedná o bázi kokainu. Muž vypověděl, že se živil jako taxikář a když si náhodnému cestujícímu postěžoval, že má málo peněz a zdravotní problémy, nabídl mu dvacet tisíc brazilských reálů (92 tisíc korun) za dovezení kufru do České republiky.

Zhruba ve stejnou dobu také příslušníci celní správy na Letišti Václava Havla zadrželi cizince cestujícího ze španělské Valencie. Vyšetření v nemocnici ukázalo, že spolykal cizí předměty. Po třídenní hospitalizaci a opakované CT kontrole byly konečně všechny spolykané předměty „venku“. Muž ve svém trávicím traktu do České republiky dovezl 68 malých kontejnerů s kokainem. Při chemické analýze se ukázalo, že substance obsahuje 57% báze kokainu. Pravděpodobné tedy je, že ve Španělsku nebo v Jižní Americe, odkud látka pocházela, ji už někdo naředil. Celková hmotnost spolykaného obsahu byla 1024 gramů, báze kokainu z toho tvořila 584 gramů.

Kurýři si často neuvědomují riziko odhalení a vysoké tresty, které mohou následovat. Podstatnou část produktivního věku tak mohou strávit ve vězení. U polykačů je navíc vysoké riziko poškození zdraví a úmrtí. Přesto je tento způsob pašování drog stále velmi častý, zejména pro přepravu kokainu letecky z Jižní Ameriky do Evropy, pašování kokainu a heroinu mezi kontinenty i v rámci vnitroevropské distribuce. Zločinecké skupiny se tak snaží diverzifikovat rizika převozu velkých množství drog. Počítají s tím, že k záchytům může dojít, ale převážná část kurýrů své zásilky doručí. V České republice jim za to hrozí 8 – 12 let odnětí svobody, nebo dokonce 10 – 18 let, pokud se prokáže, že byl kurýr součástí organizované skupiny působící ve více státech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…