Policie ČR: Mé smýšlení je naprosto opačné

09.08.2023 10:01 | Tisková zpráva

Vyjádření policejního prezidenta k aktuální diskusi.

Policie ČR: Mé smýšlení je naprosto opačné
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Nebylo mým záměrem problematiku obětí sexuálního násilí jakkoliv bagatelizovat a v rozhovoru, který jsem pořadu Spotlight na aktualne.cz  poskytl, nic takového z mých úst nezaznělo.

Uznávám, že  nebylo šťastné použít v diskusi o smyšlených oznámeních slovní spojení – velmi často. Takové případy se však dějí a kolegyně a kolegové musí při prověřování pracovat i s touto možností. Vždy se tak ale musí dít s maximální citlivostí, aby nedocházelo k sekundární viktimizaci obětí. Také o tom jsem v rozhovoru hovořil. Stejně tak jako o nastaveném systému, který v rámci Policie ČR máme vybudovaný pro práci se zvlášť zranitelnými obětmi takto závažných trestných činů a na jehož neustálém zdokonalování i nadále pracujeme i ve spolupráci s neziskovým sektorem.

Jakkoliv nelze objektivně měřit latenci trestné činnosti, oběti jakýchkoliv trestných činů se nesmí bát tyto skutky oznamovat. To bylo, je a nadále bude mým cílem. Jen tak lze účinně dosáhnout prosazování práva a spravedlnosti, kterému jsem zasvětil více než třicet let mé služby u Policie ČR.

Musím se ale ohradit proti zavádějícím tvrzením vytrženým z kontextu, která jsou používána ve veřejném prostoru, a která se snaží vyvolat dojem, že mám hodnoty nastavené zcela opačně, než tomu ve skutečnosti je.

Dlouhodobě se snažím veřejnosti předkládat úplné a objektivní informace k jednotlivým tématům, která jsou v kompetenci Policie ČR. Proto jsem se podělil i o svoji osobní zkušenost, která nachází oporu v policejních statistikách, a která nic nemění na nutnosti citlivého přístupu policistů ke všem obětem trestných činů.

V roce 2021 Policie ČR zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu znásilnění v 1193 případech, ze kterých bylo 525 případů odloženo v souladu s ustanovením § 159a/1 trestního řádu, tedy z důvodu, že ve věci nešlo o podezření z trestného činu, jinými slovy se skutek nestal.

V roce 2022 Policie ČR zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu znásilnění v 1375 případech, ze kterých bylo 573 případů odloženo v souladu s ustanovením § 159a/1 trestního řádu, tedy z důvodu, že ve věci nešlo o podezření z trestného činu, jinými slovy se skutek nestal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …