Policie ČR: Neoprávněná těžba virtuální měny Bitcoin

23.07.2022 22:13 | Tisková zpráva

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v těchto dnech navrhli obžalovat jednu osobu pro neoprávněnou „těžbu“ Bitcoinů.

Policie ČR: Neoprávněná těžba virtuální měny Bitcoin
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Podle našich závěrů si obviněný muž v roce 2021, ve veřejně přístupném prostoru prodejen elektroniky (showroomech), vybral počítače s vyšším výpočetním výkonem procesorů a zejména grafických karet. Do nich pak měl neoprávněně a v některých případech i opakovaně nainstalovat speciální software určený k těžbě virtuální měny Bitcoin. Tento software měl následně sledovat a kontrolovat funkčnost programu vzdáleně přes webové stránky.

Muž je stíhán pro trestný čin neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací dle ust. § 230 odst. 2 písm. d), odst. 3 písm. a) trestního zákoníku.

Svým jednáním měl obchodní společnosti, která vlastní napadené počítače, způsobit škodu ve výši cca 70 tisíc korun.

Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby byl již předán státnímu zástupci Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 7. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněnému trest odnětí svobody od 6 měsíců do 4 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…