Policie ČR: Obvinění v souvislosti s ovlivňováním 14 veřejných zakázek

26.05.2021 9:15

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování v uplynulých dnech zahájili trestní stíhání celkem 15 fyzických a 5 právnických osob, a to v souvislosti s ovlivňováním 14 veřejných zakázek, které se týkaly především rekonstrukcí sportovišť.

Policie ČR: Obvinění v souvislosti s ovlivňováním 14 veřejných zakázek
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Jednání obviněných měla spočívat v opatření výhody pro konkrétní obchodní společnost, a to na úkor jiných dodavatelů či uvedení nepravdivých údajů v žádosti o dotaci.

Anketa

Měli by se po návratu z dovolené testovat na covid-19 i Češi po očkování?

71%
24%
hlasovalo: 5768 lidí

Celková výše zisku z těchto zakázek (a to jak vyplaceného, tak i nevyplaceného) byla vyčíslena na celkovou částku ve výši cca 53 milionu korun.

Trestní stíhání všech (15) fyzických osob a 4 právnických osob je vedeno pro trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě, dílem ve stadiu pokusu a dílem jako dokonaného. Dvě fyzické osoby jsou navíc stíhány i pro trestný čin dotačního podvodu. Jedna právnická osoba je stíhána pro trestný čin dotačního podvodu.

Všechny obviněné fyzické osoby jsou stíhány na svobodě.

V případě pravomocného rozsudku hrozí fyzickým osobám obviněným z trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě trest odnětí svobody od 2 do 8 let. Dvěma fyzickým osobám stíhaným i pro trestný čin dotačního podvodu hrozí trest odnětí svobody od 5 do 10 let.

Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…