Policie ČR: Obžaloba čtyř osob z obchodování s lidmi

13.03.2023 19:38 | Tisková zpráva

V předchozích dnech byla podána obžaloba na čtyři osoby, v jejichž trestní věci s krycím názvem KOTRBA vedli policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin obchodování s lidmi.

Policie ČR: Obžaloba čtyř osob z obchodování s lidmi
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Organizovaná skupina dvou mužů a dvou žen měla dle závěrů kriminalistů NCOZ v letech 2016-2019 nabízet „dobře placenou práci“ ve Velké Británii osobám ze sociálně slabého prostředí z Karlovarského kraje. Následně měli obžalovaní dopravit do Velké Británie nejméně sedm osob, kterým odebrali doklady a telefony, kdy pod pohrůžkou násilí nebo za použití násilí je měli nutit pracovat až 6 dnů v týdnu ve 12hodinových směnách v restauracích nadnárodního řetězce rychlého občerstvení.

Za tuto činnost však poškození neměli dostávat téměř žádné peníze, mzda byla zasílána na účet jednoho z obžalovaných. Podle závěrů kriminalistů NCOZ obžalovaní tímto způsobem získali prospěch ve výši zhruba tři miliony korun.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Trestní věc byla řešena v rámci společného vyšetřovacího týmu NCOZ se dvěma policejními složkami Velké Británie, a to Metropolitní policií v Londýně a policií v Cambridgeshire. Trestné činnosti obchodování s lidmi se měly dopouštět osoby českého státního občanství na území Velké Británie na občanech ČR, kdy se celkově mělo jednat o tři částečně samostatné skupiny pachatelů, přičemž každá skupina fungovala v jiné části Velké Británie, konkrétně v městech Londýn, Cambridge a Bedford. Na případu se aktivně podíleli i pracovníci Europolu a Eurojustu.

V případě odsuzujícího pravomocného rozsudku v ČR hrozí obžalovaným trest odnětí svobody v rozmezí od 8 do 15 let.

Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Plzni.

V rámci společného vyšetřování tří nezávislých trestních řízení pak dále jednotka pro boj s moderním otroctvím Metropolitní policie v Londýně obvinila čtyři občany ČR a stejná jednotka policie v Cambridgeshire obvinila dva občany ČR z trestného činu obchodování s lidmi a moderního otroctví. Tito stejným způsobem měli zlákat na dobře placenou práci krajany z ČR, které pak za použití násilí měli nutit pracovat v pekárně a v restauraci nadnárodního řetězce rychlého občerstvení a odebírat jim veškeré peníze.

Takto mělo být do Velké Británie vylákáno a následně vykořisťováno nejméně 20 osob. Těmito případy se budou zabývat soudy ve Velké Británii, v případě odsouzení osobám hrozí až trest doživotí.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…