Policie ČR: Předsednictví jako úkol

05.07.2022 12:11 | Tisková zpráva

Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie (#CZPRES) je pro všechny policisty velkou výzvou, na kterou se připravují již od roku 2018.

Policie ČR: Předsednictví jako úkol
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Od samotného vstupu České republiky do EU v roce 2004 je Policie ČR pevnou součástí evropské bezpečnosti a aktivně spolupracuje s partnery z evropské rodiny. Tato spolupráce se v následujících měsících ještě výrazně zintenzivní, stejně tak i úkoly, které přináší právě začínající předsednictví.

Po celých šest měsíců budeme zajištovat bezpečnost všech akcí spojených s #CZPRES, ať už bezpečnost všech účastníků, tedy zahraničních hostů, chráněných osob nebo i široké veřejnosti. Druhým, neméně důležitým okruhem našeho zapojení bude příprava obsahové náplně různých jednání a expertních setkání v rámci evropských orgánů prosazujících právo, která budou na našem území, ale také na půdě různých evropských institucí.

Policisté budou také řídit jednání pracovních orgánů Rady EU (Pracovní skupina pro prosazování práva a Pracovní skupina pro terorismus) a spoluřídit jednání Výboru pro operativní spolupráci v oblasti vnitřní bezpečnosti EU či správní rady agentur Europol či Cepol. Nedílnou součástí pořádání těchto jednání je také zajištění jejich organizační stránky ze strany Policie ČR.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

Zajištění všech těchto aktivit je velká výzva. Naprosto zásadní roli v koordinaci všech aktivit má Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci, včetně sítě styčných důstojníků v evropských státech. Bezpečnostní stránku všech akcí bude mít na svých bedrech Ochranná služba Policie ČR. Nelze však opomenout ani zapojení policistů dopravní, pořádkové a cizinecké policie, stejně tak Letecké služby, policejních pyrotechniků, ale také kolegů kynologů či jízdní policistů.

Zjednodušeně lze říci, že se #CZPRES dotkne doslova každého policisty od základních útvarů až po vrcholné vedení policie. Do konkrétních opatření budou nasazeny stovky policistů, za celý půlrok se pak bude jednat o tisíce policistů všech služeb. O důležitosti předsednictví a zásadním úsilí o jeho zdárný průběh svědčí i skutečnost, že celému bezpečnostnímu opatření velí genmjr. Martin Vondrášek, policejní prezident.

Organizace některých akcí v rámci předsednictví bude vyžadovat i jistá omezení, která se dotknou také veřejnosti. Bude se jednat například o nutnost krátkodobého omezení v dopravě či omezení pohybu veřejnosti na určitých místech. Všechna tato nezbytná opatření budeme plánovat s důrazem na minimalizaci dopadu na veřejnost a zároveň je budeme aktivně komunikovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …