Policie ČR: Přes půl tuny kokainu dorazilo v krabicích s banány

16.08.2023 22:03 | Tisková zpráva

646 kilogramů kokainu odhalili policisté Národní protidrogové centrály v zásilce bio banánů ve skladu obchodního řetězce v Klecanech u Prahy. K podezřelým balíčkům s bílým práškem je přivolali zaměstnanci skladu, kteří na překvapivý obsah v krabicích s banány narazili při vykládání palet.

Policie ČR: Přes půl tuny kokainu dorazilo v krabicích s banány
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Zásilka do Česka směřovala z Ekvádoru přes Nizozemsko a je možné, že na trase došlo k „logistické chybě“, kdy si někdo v holandském přístavu nestihl kokain ze zásilky vyzvednout. Že se jedná o kokain, policisté určili díky testu NARK II. Prohledali celou šarži banánů včetně zásilek, dodaných na další distribuční místa obchodního řetězce. Všech 646 balíčků ale bylo na jednom místě, v Klecanech.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23345 lidí

Cihly kokainu byly pod dohledem zásahové jednotky Středočeského kraje převezeny do režimového skladu, kde jsou drogy nepřetržitě střeženy. Po odborném zkoumání skončí droga ve spalovně. Případ má mezinárodní přesah, proto se do něj zapojil EUROPOL i INTERPOL a intenzivně pátráme po příjemci i odesílateli zásilky.

A za kolik by se zajištěné množství podařilo prodat, kdyby se dostalo až k pouličnímu prodeji? Na to není možné jednoznačně odpovědět, cena totiž v distribučním řetězci roste a látka je postupně ředěná. Vzhledem k tomu, že zásilka přišla přímo z Jižní Ameriky, předpokládáme vysokou čistotu (80-90 % kokainu).

Při nákupu přímo u drogových kartelů se cena pohybuje kolem pěti tisíc dolarů za kilogram. Po převozu do Evropy a nákupu přímo od překupníků vzroste na zhruba 30 000 eur za kilogram. V České republice se pak „velkoobchodní“ cena pohybuje kolem milionu korun.

Pro pouliční prodej je kokain ředěn dalšími látkami, v jedné dávce ho pak bývá 10 až 50 procent, a cena tak může kolísat od tisícovky až k pěti tisícům. Pokud by se tedy podařilo celých 646 kg kokainu prodat po jednotlivých gramech, bylo by možné utržit od dvou do pěti miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…