Policie ČR: Prezentace prvosledových hlídek

24.02.2016 20:43

Policie ČR za uplynulý rok prošla řadou změn, které zcela jistě znamenají výrazný pokrok.

Policie ČR: Prezentace prvosledových hlídek
Foto: policie.cz
Popisek: Policie ČR

Dnes krátce po poledni představil ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje plk. Jaromír Tkadleček za účasti prvního náměstka policejního prezidenta plk. Martina Vondráška v budově zlínského obvodního oddělení takzvané prvosledové hlídky. Jde o policisty, jejichž úkolem je především zajistit rychlý zásah na místě činu. Tomu je přizpůsoben jak výcvik, tak i vybavení těchto hlídek, které zahrnuje adekvátní balistickou ochranu i dlouhé zbraně. „Na území Zlínského kraje v současné době operuje 24 hodin denně celkem 7 prvosledových hlídek, jejichž úkolem je zajistit adekvátní zásah při mimořádné události v co nejkratším čase“, uvedl plk. Tkadleček. V rámci celé České republiky je takových hlídek v současnosti více než 120.

Samotné prezentaci prvosledových hlídek předcházelo vystoupení prvního náměstka policejního prezidenta, který prezentoval jednotlivá opatření, především z oblasti vzdělávání, výcviku, operačního řízení, komunikace s médii i samosprávou a v neposlední řadě také z oblasti výzbroje policistů, ke kterým v uplynulém roce došlo v celorepublikovém měřítku.

Z oblasti vzdělávání a výcviku policistů je potřeba zdůraznit především rozšíření základní odborné přípravy policistů a znovuzavedení kurzu pro velitele bezpečnostních opatření, který je zaměřen na činnost Policie ČR v souvislosti s hrozbami extremismu a terorismu.

„Změn v uplynulém roce doznala také komunikace s orgány samosprávy, kdy 13. 1. tohoto roku bylo podepsáno memorandum o spolupráci mezi zástupci Ministerstva vnitra, Asociací krajů ČR a Svazem měst a obcí“, pokračoval náměstek Vondrášek a zároveň doplnil, že detailním rozborem komunikace v krizové situaci a opětovným proškolením prošli v uplynulém roce jak policisté operačních odborů, tak i policisté zajišťující komunikaci Policie ČR s médii.

Poslední a neméně důležitou oblastí, která v uplynulém roce taktéž doznala zásadních změn, je oblast materiálně technického zázemí. „Policie ČR za výrazné podpory Ministerstva vnitra v uplynulém roce pořídila více než čtyři stovky vozidel v policejních barvách, která jsou uzpůsobena pro výkon služby policistů a mimo jiné je do nich možné instalovat takzvané trezorové skříně na dlouhé zbraně“, dodal plk. Vondrášek. Zdůraznil také, že i flotila policejních vrtulníků byla v uplynulém období rozšířena, a to o nový vrtulníku typu Bell 412, schopný přepravy většího počtu policistů i v nočních hodinách. S tímto vrtulníkem tak Policie ČR v současné době disponuje celkem 14 stroji, z toho 6 typu Bell 412 a 8 typu EC 135 T2. Na tisíce se pak v roce 2015 počítají kusy pořízených balistických vest, přileb a štítů, s jejichž stálým doplňováním a obměnou počítá vedení Policie ČR i pro tento rok, stejně tak jako s další obměnou samopalů a dlouhých zbraní, kterou jsme v loňském roce realizovali zejména u specializovaných útvarů, jako jsou zásahové jednotky a URNA.

„Jsem přesvědčen, že učiněné kroky posouvají Policii ČR o velký kus dopředu. Díky těmto změnám bude Policie ČR v souladu s koncepcí rozvoje Policie ČR v letech 2016 – 2020 schopna i nadále zajišťovat bezpečnostní standard občanů České republiky a zároveň reagovat i na nové fenomény, se kterými se setkáváme jak ve světě, tak i u nás“, uvedl k tématu policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …