Policie ČR: Ukončení vyšetřování případu TAILOR

27.03.2019 12:00

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) operující v rámci tzv. „Daňové Kobry“ odhalili krácení DPH za více než 50 milionů korun. V těchto dnech navrhli státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze podat obžalobu na dvě obviněné osoby, kterým v případě pravomocného rozsudku hrozí trest odnětí svobody v rozmezí 5 až 10 let.

Policie ČR: Ukončení vyšetřování případu TAILOR
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Policisté NCOZ na případu s krycím názvem TAILOR pracovali za intenzivní spolupráce Finančního analytického úřadu a Generálního finančního ředitelství. Díky této spolupráci se podařilo zadokumentovat řetězce společností, které byly účelově vytvořeny k páchání trestné činnosti. Podle závěrů kriminalistů se oba obvinění měli společně podílet na krácení DPH tím způsobem, že založili a ovládali několik obchodních společností, přes které v období let 2014 a 2015 pořizovali převážně luxusní motorová vozidla (např. Ferrari a Lamborghini) od prodejců z jiných členských států Evropské unie pro různé odběratele v ČR. Tyto obchody však do daňových přiznání k DPH neměli vůbec zahrnout, popřípadě daňová přiznání vůbec nepodali. V případě nahlášené kontroly ze strany finančního úřadu obchodní společnosti na tyto výzvy nereagovaly, byly vytvořeny nové řetězce a trestná činnost pokračovala.  Finanční správa dosud u společností zajistila majetek v hodnotě téměř 5 milionů korun.

Odhalení vcelku sofistikované trestné činnosti bylo o to složitější, že v  době páchání trestné činnosti nebylo ještě správcem daně zavedeno tzv. „kontrolní hlášení“. To by k odhalení tohoto skutku výrazně přispělo. Tento nástroj byl zaveden počínaje 1. lednem 2016 úpravou zákona o DPH č. 235/2004 Sb., zákonem č. 360/2014 Sb., přijatým poslaneckou sněmovnou 22. prosince 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

13:04 Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

Jihomoravský kraj, skrze svou zřizovanou organizaci VIM, vyhlásil sběr nominací do školských rad od …