Policie ČR: Ukončení vyšetřování půlmiliardového krácení DPH

05.04.2018 15:54

Policisté sekce finanční kriminality Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v těchto dnech navrhli státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze obžalovat 5 osob ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby se škodou dosahující téměř 500 milionů korun.

Policie ČR: Ukončení vyšetřování půlmiliardového krácení DPH
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Podle závěrů kriminalistů NCOZ mělo minimálně od 3. čtvrtletí roku 2010 do 2. čtvrtletí roku 2012 docházet ke krácení DPH v souvislosti s obchody s drahými kovy, které obvinění pořizovali na Slovensku prostřednictvím účelově zřízených korporací (tzv. missing trader) a následně prodávali v České republice. Takto realizovaný prodej uvedeného zboží je zatížen DPH s povinností přiznat daň na výstupu. Předmětnou povinnost měli obvinění oznamovat v daňových přiznáních zcela pravdivě. Oproti povinnosti přiznat a poté zaplatit DPH na výstupu však měli obvinění do daňových přiznání úmyslně uvést nepravdivé informace o fiktivních nákupech zboží v ČR v téměř stejných hodnotách, jako byly hodnoty prodaného materiálu. Uvedeným způsobem tak měli snížit svoji daňovou povinnost z částek v řádu milionů, až desítek milionů, na částky v řádech tisíců korun.
 
Případ s krycím názvem ZLOMKY byl poměrně komplikovaný zejména tím, že jsou všichni obvinění občané Slovenské republiky a většina úkonů trestního řízení musela být proto prováděna na Slovensku.
 
Celé vyšetřování probíhalo za aktivní spolupráce příslušných finančních úřadů a Finančního analytického úřadu (FAÚ). V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let. Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…