Policie ČR: Vyjádření k provozování informačního systému Digitálních podob osob

23.07.2023 22:08 | Tisková zpráva

Policie České republiky zahájila zkušební provoz systému Digitálních podob osob (dále jen „DPO“) 22. srpna 2022. Hned na úvod je nutné zdůraznit, že využívání tohoto systému neslouží k identifikaci osob v reálném čase a tento software není nikde nasazen 24/7.

Policie ČR: Vyjádření k provozování informačního systému Digitálních podob osob
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Systém DPO je využíván ke zpětnému porovnávání ad hoc obličejů z konkrétních závažných případů a k identifikaci mrtvých osob neznámé totožnosti. S tímto systémem pracují jen speciálně vyškolené osoby na Policejním prezidiu ČR.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

Oprávnění Policie České republiky vychází z platného a účinného právního řádu České republiky a za uvedenou dobu zkušebního provozu jsou zdokumentovány desítky konkrétních závažných trestných činů, které se podařilo s využitím uvedeného nástroje objasnit (bez jeho využití by bylo odhalení pachatelů velmi obtížné nebo dokonce nemožné).

Není tedy pravdou, že Policie České republiky provozuje systém DPO jen na základě interního pokynu policejního prezidenta. Účel systému je jednoznačně vymezen a provozován na základě ustanovení § 66a zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky.

O využívání biometrie u Policie České republiky byl opakovaně a velmi podrobně informován Výbor pro lidská práva a moderní technologie při Úřadu vlády České republiky, ve kterém jsou zastoupeni i zástupci neziskových organizací a akademické obce včetně společnosti Iuridicum Remedium. Na jednáních tohoto výboru byly možnosti Policie České republiky a její záměry v oblasti využití biometrie prezentovány osobně zástupci Policie České republiky. Současně byly na žádost oprávněného subjektu informace k systému na rozpoznávání tváří řádně poskytnuty.

Není tedy pravdou, že by policie tyto informace tajila a zpřístupňovala pod „nějakým“ nátlakem, naopak proaktivně o svých záměrech informovala tak, aby současně nedošlo k ohrožení plnění úkolů Policie České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…