Policie ČR: Z pracovního vykořisťování je obviněno pět osob

27.11.2022 14:29 | Tisková zpráva

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech obvinili 5 osob ze zvlášť závažného zločinu obchodování s lidmi. Případ s krycím názvem VÉVODA se týká tzv. pracovního vykořisťování.

Policie ČR: Z pracovního vykořisťování je obviněno pět osob
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Obviněné osoby měly nejméně od roku 2019 vyhledávat, zejména v okolí nádražních budov, parků či charitativních organizací, a to nejdříve v severních Čechách a následně po celé České republice, osoby bez domova či ze sociálně slabého prostředí, s nabídkami pracovního uplatnění. Následně je dle našich závěrů převezli do České Kamenice v Ústeckém kraji a ubytovali v objektech nevyhovujících pro účely bydlení. Po celou dobu jim měla být poskytována strava nevhodná ke konzumaci (např. prošlé potraviny) a zároveň měla být zneužívána jejich životní tíseň a závislost na obviněných

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Poškození po celou dobu vykonávali různé nasmlouvané stavební práce (např. výkopové či bourací). O víkendech zas měli být nuceni (a to i pod pohrůžkami násilí) pracovat pro obviněné. Šlo např. o údržbu a opravy nemovitostí či sběr palivového dřeva. Obvinění měli zároveň přebírat veškeré finanční prostředky získané prací poškozených, kdy jim dávali jen zlomek vydělaných peněz. Tímto způsobem dle našich závěrů získali cca 15 milionů Kč.

Všech pět osob (4 muži a 1 žena) je obviněno ze zvlášť závažného zločinu „obchodování s lidmi“ spáchaného v rámci organizované skupiny. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí tresty odnětí svobody od 5 do 12 let. Obviněným byly zajištěny 4 nemovitosti v hodnotě cca 8 milionů Kč a peníze na bankovních účtech v řádech desítek tisíc Kč (jako tzv. náhradní hodnota).

Trestní stíhání všech osob probíhá na svobodě. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem.

Vzhledem k charakteru této trestné činnosti, která mohla probíhat delší dobu, vyzývá NCOZ další možné poškozené osoby, kterých by se mohl týkat tento případ, aby se kriminalistům přihlásily na e-mail ncoz.O2.oběti@pcr.cz, případně na telefon: 705 925 534.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…