Portál Nekrmbrouka.cz již navštívily desítky tisíc lidí a kůrovcová linka zodpověděla stovky dotazů

06.11.2019 12:05

Portál Nekrmbrouka.cz vznikl jako reakce na dopady sucha a rozvoj kůrovcové kalamity v našich lesích. Slouží jako zdroj základních informací zejména pro drobné vlastníky lesů (v ČR jich je více jak 300 tisíc), kteří se v posledních letech dostávají do situací, s nimiž si nemusí vědět rady.

Portál Nekrmbrouka.cz již navštívily desítky tisíc lidí a kůrovcová linka zodpověděla stovky dotazů
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Uschlé stromy napadené kůrovcem na Šumavě poblíž Kvildy směrem k prameni Teplé Vltavy

Plošný rozvoj kalamity a extrémní nárůst populace lýkožrouta smrkového bohužel znamená, že snahy o zpomalení rozvoje kalamity mohou být efektivní, pouze pokud se do boje s kalamitou zapojí všichni vlastníci lesů. 

Od konce dubna 2019 mají stránky Nekrmbrouka.cz téměř 70 tisíc zobrazení. Vysokou návštěvnost vykazují také video návody (zde se ale návštěvnost počítá znovu od začátku po aktualizacích videí, které probíhají průběžně).

V průběhu října byl portál Nekrmbrouka.cz překlopen do zimní verze, která by měla vlastníkům lesů pomoci s tzv. sanačními těžbami. V tomto období není lýkožrout smrkový aktivní, nicméně je potřeba vyhledávat, těžit a asanovat napadené stromy, aby z nich kůrovec na jaře nevylétl a nenapadl další stromy v okolí.

Vlastníci lesů mají také možnost obrátit se na „kůrovcovou linku“ s konkrétním dotazem. Počet kladených otázek se významně rozrostl. Mnoho z dotazů potvrzuje, že někteří drobní vlastníci potřebují i základní a především jednoduché a srozumitelné informace. To z části vychází z toho, že se část vlastníků doposud nemusela péči o lesy intenzivně věnovat. Nejčastější dotazy a odpovědi odborníků lze nalézt v sekci „Časté dotazy“ - zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…