Poslanci schválili zákon o spotřebitelském úvěru

03.06.2016 15:24

Poslanecká sněmovna schválila klíčové opatření z dílny Ministerstva financí, které posílí pozici spotřebitelů na finančním trhu a zpřehlední úvěrový trh – zákon o spotřebitelském úvěru.

Poslanci schválili zákon o spotřebitelském úvěru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

„Novým zákonem chceme zamezit současnému stavu, kdy velké množství domácností a jednotlivců čelí exekucím, dluhům a neschopností je splácet,“ vysvětluje potřebnost úpravy ministr financí Andrej Babiš. „Na českém téměř neregulovaném trhu s nebankovními půjčkami navíc podniká přibližně 60 000 subjektů, což spotřebitelům značně ztěžuje orientaci“ dodává. K poskytování půjček totiž dnes stačí jen živnostenský list.

Nový zákon zavádí zpřísnění podmínek pro podnikání v oblasti úvěru pro nebankovní subjekty a rozšíření regulace i na tzv. mikropůjčky, tedy spotřebitelské úvěry do 5.000 Kč. Dojde tak k významnému zlepšení kvality služeb a zvýšení ochrany spotřebitelů. Mimo jiné také díky sjednocení licencování a dohledu pod Českou národní banku. Zákon nařizuje všem poskytovatelům řádné posouzení, zda je spotřebitel schopen úvěr splácet. Kde nebude posouzení provedeno, bude smlouva od počátku neplatná a spotřebitel splatí pouze jistinu.

„Díky novým opatřením by již nemělo docházet k současné praxi klamání a zneužívání spotřebitelů, která se děje u nebankovních poskytovatelů.“ zdůrazňuje přínosy nové úpravy Andrej Babiš. Zákon stanovuje maximální možné sankce za pozdní splátky. Navíc před prodejem nemovitosti, kterou má věřitel v zástavě, musí spotřebiteli poskytnout 6 měsíců na doplacení dlužného úvěru. Lidé budou moct předčasně splatit hypotéku bez sankcí, přičemž banky si budou účtovat pouze účelně vynaložené náklady. „Ministerstvo financí dlouhodobě zastává názor, že splacení úvěru nemá být trestáno,“ uzavírá Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…