Poslanecká sněmovna: Čeští krajané v rumunském Banátu

29.06.2023 13:07 | Tisková zpráva

Stále více Čechů navštěvuje vesnice našich krajanů v hornatém Banátu v Rumunsku. Život banátských Čechů přibližuje zajímavá výstava ve Sněmovně.

Poslanecká sněmovna: Čeští krajané v rumunském Banátu
Foto: psp.cz
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

O minulosti a současnosti české menšiny v Banátu vypovídá zajímavým způsobem výstava fotografií, které pořídili poslanci Martin Hájek, Roman Bělor a Miroslav Zborovský během svých cest v této zemi. Výstavu nazvali „Český Banát: včera, dnes a zítra?“. Martin Hájek ve své úvodní řeči kladl důraz na budoucnost Bánatu, protože místních Čechů zde ubývá. Mnoho jich odchází zpátky do České republiky. Češi své krajany v Rumunsku nejlépe podpoří tím, když je budou v Banátu často navštěvovat, ubytovávat se u nich a v místě se zajímat o jejich životní potřeby. Martin Hájek vyzdvihl v té souvislosti činnost českých učitelů a neziskových organizací, působících v Eibentálu, Gerníku, Rovensku, Svaté Heleně a dalších místech Banátu.

Poslanec Martin Hájek je předseda neformální parlamentní skupiny přátel Banátu a poslanec Roman Bělor je předsedou podvýboru pro styky s krajany. Oba výstavu zaštítili a pozvali na ni také banátské Čechy usídlené trvale v České republice. Jeden pár byl oblečen v tradičním kroji, který se nosí v české obci Gerník.

Rumunský Banát je fascinujícím místem. V nespoutané přírodě zde čeští krajané před 200 lety začali budovat své vesnice. Po generace udržují národní a náboženské tradice. Díky spolupráci s jednotlivci i spolky z České republiky se v banátských vesnicích daří konat mnoho zajímavých akcí: festival Češi v Banátu, pivní festival v Eibentálu, paprikašiádu v Českém Selu (srbská část Banátu) a řadu dalších. Česká republika podporuje udržení českého jazyka mezi školou povinnými dětmi v Banátu. Učitelé přijíždějící z České republiky probouzí v další generaci krajanů tvůrčí potenciál – hrají divadlo, natáčí filmy, věnují se orální historii a udržování tradic.

Součástí výstavy jsou také snímky z návštěvy města Wilber v americkém státě Nebraska, které má titul „Hlavní město Čechů v USA“. V tomto krajanském centru se koná každý rok v srpnu největší český krajanský festival v USA s folklorním a dalším kulturním programem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …