Potravinářský sektor v České Republice dle analytiků české pobočky společnosti Euler Hermes

25.04.2016 15:41

Analytici největší úvěrové pojišťovny na českém trhu, společnosti Euler Hermes, tradičně připravují hodnocení průmyslových sektorů, která vycházejí přímo ze zkušeností získaných z portfolia pojištěných firem. Mezi jinými Euler Hermes nyní zveřejňuje analýzu potravinářského sektoru.

Potravinářský sektor v České Republice dle analytiků české pobočky společnosti Euler Hermes
Foto: Euler Hermes
Popisek: Ing. Marcela Schweinerová z Euler Hermes

Potravinářský sektor v České republice představoval v roce 2014 2,7% HDP a 2,25% přidané hodnoty. Čísla se zdají být na první pohled malá, ale je třeba zdůraznit důležitost zajištění výživy obyvatelstva a také návaznost, kterou má potravinářství na další odvětví průmyslu jako je např. výroba potravinářských strojů, výroba obalů, apod.

„Z pohledu stability sektoru jako celku“, doplňuje Ing. Marcela Schweinerová, „je dle názoru našich analytiků potravinářství v České Republice dlouhodobě obecně nejméně rizikovým sektorem ze 17 sektorů, které u nás pravidelně hodnotíme“.

I v tomto sektoru jsou však segmenty, kde se vyskytují problémy – např. již tradičně v oblasti zemědělské prvovýroby v obdobích sucha a neúrody nebo v oblasti výroby a zpracování masa díky narůstající konkurenci ze sousedních zemí. V poslední době jsou to především v oblasti výroby vepřového masa problémy klesajících cen a zhoršující se konkurenceschopnosti českých farmářů, nízké výkupní ceny mléka či problémy v oblasti výroby cukru. Oba poslední zmíněné segmenty jsou mimo jiné významně ovlivněné odstraněním kvót na straně Evropské Unie.

„V roce 2014 jsme všichni byli svědky metanolové aféry nebo několik roků po sobě podvodů s DPH v oblasti obchodu s tabákovými výrobky, který naše úvěrová pojišťovna také řadí do sektoru potravinářství“, zdůrazňuje M. Schweinerová.

Sektor je také velmi citlivý na jakékoliv negativní zprávy v oblasti kvality potravin, uveďme alespoň minulé aféry kolem španělských okurek, marockých rajčat, úlomků plastů v čokoládových tyčinkách nebo antibiotik v medu.

Nesmíme zapomenout na segment výroby pekárenských produktů, který v dlouhodobém horizontu bojuje s nízkými maržemi, naopak významné nárůsty zaznamenáváme v oblasti výroby a zpracování čokolády a různých cukrovinek.

V roce 2015  jsme právě z důvodu zmiňovaných problémů v různých segmentech potravinářství zaznamenávali žádosti o prodloužené splatnosti nebo škodní události, které však byly spíše drobnějšího charakteru.

Do oblasti potravinářství zahrnuje naše úvěrová pojišťovna také oblast velkoobchodu a maloobchodu, kde vidíme spíše dlouhodobou stabilitu. Především se daří společnostem s větší diverzifikací prodávaných produktů. V této oblasti zaznamenáváme i zvýšený počet žádostí o prodloužení splatnosti nebo škodní události a to především v oblasti obchodu s ovocem a zeleninou, kdy jsou nezřídka hlavními důvody nekvalitní nebo dokonce zkažené výrobky.

Pokud jde o výhled sektoru potravinářství na následující období, nečekáme žádné výkyvy, které by byly natolik významné, aby vedly ke zhoršení ratingu potravinářství jako celku. I nadále se však budeme soustřeďovat na zmiňované problémy jednotlivých segmentů a pokračující vliv vývoje světové ekonomiky, Rusko-Ukrajinskou krizi, regulatorní kroky Evropské unie, jakož i očekávané globální i lokální fúze a akvizice, které budou trh v České Republice také významně ovlivňovat“, uzavírá M.Schweinerová.

Další informace o hodnocení průmyslových sektorů analytiky Euler Hermes naleznete na: www.eulerhermes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…