Povodí Labe: Dokončení 1. etapy obnovy náhonu Alba

26.04.2022 19:38 | Tisková zpráva

Státní podnik Povodí Labe dokončil 1. etapu prací na odstranění nánosů z umělého kanálu Alba od nátoku z Bělé až po křížení Alby a Olešnického potoka v Česticích. Akce bude pokračovat dalšími dvěma etapami a dokončena bude v roce 2024.

Povodí Labe: Dokončení 1. etapy obnovy náhonu Alba
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Zhotovitel vybraný ve výběrovém řízení, společnost RRR spol. s r.o. z Chomutova, převzala akci v listopadu 2021. Vlastní práce, a to kácení dřevin rostoucích mimo les, byly zahájeny v polovině ledna 2022 pod nátokem od Bělé v Častolovicích. Do konce března bylo provedeno kácení dřevin až po tzv. Hromkovy mokřady v k.ú. Lípa nad Orlicí.

Těžba sedimentů byla zahájena dle povolené mimořádné manipulace na objektu pod nátokem z Bělé v polovině února 2022. Sedimenty byly těženy vícestupňově tak, aby došlo k jejich odvodnění. Následně byly vytvářeny „figury“ na březích, odkud jsou po separaci větví a kamenů převáženy na místo definitivního určení – zemědělský půdní fond. Během všech těchto prací byla pravidelně prováděna kontrola odborným biologickým dozorem. Biologický dozor byl rovněž přítomen při odlovu ryb prováděném místní organizací ČRS.

V souladu s povolenou mimořádnou manipulací byla těžba sedimentů ukončena odtěžením nánosů nad manipulačním objektem na křížení Alby a Olešnického potoka v Česticích. Následně probíhala úprava břehů a odstraňování větví z odtěžených úseků koryta vodního toku.

Druhá etapa těžení sedimentů bude zahájena po 1. listopadu 2022 v úseku mezi Olešnickým potokem a Hromkovými mokřady a dále bude pokračovat přes Týniště nad Orlicí.

Závěrečná etapa těžení sedimentů a jejich ukládání bude probíhat od podzimu 2023 do závěru léta 2024 a bude zahrnovat zbývajících 7 km toku do Třebechovic pod Orebem včetně přírodní rezervace U Houkvice a EVL Týnišťské Poorličí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…