Povodí Labe: Dokončení rekonstrukce koruny hráze přehrady Pastviny

21.12.2022 7:34 | Tisková zpráva

Povodí Labe ukončilo rekonstrukci koruny hráze na přehradě Pastviny na Divoké Orlici. Po dobu rekonstrukce byla hráz vodního díla zcela uzavřena, nyní byla uvedena do provozu nová a bezpečnější komunikace na hrázi přehrady.

Povodí Labe: Dokončení rekonstrukce koruny hráze přehrady Pastviny
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

V rámci rekonstrukce koruny hráze bylo vyřešeno nevyhovující a provozně potenciálně nebezpečné šířkové uspořádání. Původní úzké přemostění korunového přelivu bylo odstraněno a místo něho bylo vybudováno zcela nové přemostění, takže komunikace na hrázi je po celé délce stejně široká. Na obou stranách byly zřízeny širší chodníky, pohyb vozidel i osob na hojně navštěvované přehradní hrázi je tak nyní bezpečnější. Kompletně bylo realizováno nové odvodnění koruny hráze, hydroizolace, zábradlí a osvětlení. Obnoveny a doplněny byly též prvky pro sledování některých veličin důležitých z hlediska technicko-bezpečnostního dohledu.

Rekonstrukce koruny hráze probíhala od července 2021 do listopadu 2022. Rekonstrukci provedla firma STRABAG Rail a.s. za 60,8 mil. Kč bez DPH. Akce byla spolufinancována z dotačního programu Ministerstva zemědělství „Podpora prevence před povodněmi IV“.

Přehrada Pastviny byla vybudována v letech 1933 – 1938. Slouží k částečné ochraně území pod hrází před povodněmi, nadlepšování průtoku v níže ležícím úseku řeky, výrobě obnovitelné elektrické energie ve špičkové vodní elektrárně a velmi oblíbená je pro rekreaci, vodní sporty a rekreační rybaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…