Povodí Labe: Revitalizace slepého ramene Labiště pod Opočínkem

10.11.2019 8:57

Státní podnik Povodí Labe zahajuje revitalizaci ramene Labiště pod Opočínkem u obce Opočínek na Pardubicku. V rámci akce dojde vytvořením dvou brodů k částečnému zprůtočnění původního koryta Labe, bude tak umožněna trvalá a přímá komunikace ramene se současným tokem.

Povodí Labe: Revitalizace slepého ramene Labiště pod Opočínkem
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Tento efekt bude umocněn prohloubením ramene odtěžením sedimentů a bude tak z dlouhodobého hlediska zajištěn pozitivní vliv na ekologickou stabilitu území, biodiverzitu a vodní režim krajiny.

Odstavené rameno Labiště pod Opočínkem vzniklo regulačním zásahem do trasy koryta Labe v průběhu 20. století. Rameno je odděleno od řeky pobřežním valem s cestou. Propojení s Labem je na obou stranách zajištěno potrubím umístěným svou dolní hranou na úrovni normální hladiny Labe ve vzdutí. Voda do ramene tedy natéká pouze v období zvýšené hladiny v Labi. Nedostatečný průtok umocňuje postupné zarůstání ramene a zhoršuje kvalitu vody. Labe je v tomto úseku ovlivněno vzdutím z jezu v Přelouči.

Labiště pod Opočínkem před zahájením revitalizace v listopadu 2019 Během prací bude odtěženo více než 8 400 m3 bahnitých sedimentů, dojde k prosvětlení břehů kácením neperspektivních dřevin včetně cíleného skácení několika stromů do revitalizovaného ramene. Brody budou umístěny v úrovni normální hladiny a 40 cm pod touto hladinou.

Revitalizaci provede firma KAVYL, spol. s r.o., cena dle smlouvy je 10,6 mil. Kč. Vegetační úpravy budou provedeny v souladu s podmínkami stanovenými orgánem ochrany přírody v mimovegetačním období. Samotné odbahnění začne v nejdříve v srpnu 2020.

Akce bude zahájena v listopadu 2019. Ukončení stavby dle smlouvy o dílo je v červnu 2021. Celá revitalizace bude financována z dotace Operačního programu životní prostředí 2014-2020 Ministerstva životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…