Povodí Moravy: Hladina vodní nádrže Brno jde před zimou dolů

21.11.2023 22:03 | Tisková zpráva

Povodí Moravy připravuje Brněnskou přehradu na zimu. Od listopadu vodohospodáři snižují hladinu ve vodní nádrži. Důvodem je uvolnění místa v nádrži pro případné zachycení jarních povodňových průtoků, práce na míchacích věžích, výlov rybníku Bažinky a obměna vody v nádrži. Hladina oproti plnému stavu klesne o pět metrů.

Povodí Moravy: Hladina vodní nádrže Brno jde před zimou dolů
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Prvního listopadu začalo Povodí Moravy postupně uvolňovat zásobní prostor v Brněnské údolní nádrži. Z maximální hladiny zásobního prostoru musí hladina klesnout o pět metrů. Cílová kóta je na úrovni 224,0 m n. m. „Hladinu snižujeme každý rok na podzim po ukončení plavební sezóny. Zimní hladina nám poskytuje prostor v nádrži pro zachycení povodní, které mohou Brnu hrozit s jarním táním. Snížená hladina je ale dobrá také kvůli vymrznutí břehů a podzimnímu výlovu Bažinek,“ vysvětluje generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Každý rok Povodí Moravy snižuje hladinu o čtyři metry. V letošním roce to bude ještě o metr víc. Důvodem je instalace kabelů k šesti novým míchacím věžím. „V letošním roce odstartovala čtvrtá etapa opatření na podporu kvality vody v Brněnské přehradě tak, aby nedocházelo k masivnímu rozvoji sinic. Součástí této etapy je výměna kabelů míchacích věží. Hladinu proto snížíme o metr níže, než je běžná zimní hladina,“ říká Gargulák. Vodohospodáři nádrž vypouštějí pomalu, aby docházelo k pozvolnému poklesu hladiny přibližně třicet centimetrů za den. Takový pokles odpovídá manipulačnímu řádu a je pro vodní živočichy bezpečný. Jednou z pravidelných pracovních činností obsluhy vodního díla v době snižování hladiny je podzimní sběr škeblí a jejich transfer do vodního prostředí.

Zásobní prostor zůstane zaplněný z 40 %. S ohledem na polohu vodní nádrže a množství vody, které do vodního díla přitéká, probíhá plnění Brněnské vodní nádrže bez problémů a to i v případě malých sněhových zásob. Vodní dílo Brno je jedna z mála nádrží, která má zásobní prostor plný celý rok až do podzimního snižování hladiny. Plnění vodohospodáři zahajují v průběhu března se zvýšenými jarními průtoky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…