Povodí Moravy: Málo kyslíku a výplachy kanalizací jsou nejčastější příčiny hromadného úhynu ryb

14.06.2018 9:10

Sucho, silný až přívalový déšť a zase sucho. Hydrologické výkyvy, které v posledních dnech zaznamenáváme. Dlouhotrvající sucho a minimální průtoky v tocích v kombinaci s prudkými dešti mají za následek nejen rozvodnění menších toků, erozi a znehodnocení úrody, ale často stojí i za hromadnými úhyny vodních živočichů.

Povodí Moravy: Málo kyslíku a výplachy kanalizací jsou nejčastější příčiny hromadného úhynu ryb
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

V období sucha, kdy v řekách teče málo vody, ztrácí voda na kvalitě. Nízké průtoky vedou k slabšímu naředění vody a horké počasí navíc způsobuje rychlé prohřátí vodního sloupce. Ve vodních tocích i v menších vodních zdržích tak často dochází k úbytku kyslíku a zhoršení životních podmínek vodních živočichů. Když dlouhotrvající sucho vystřídají krátké a prudké deště, vyprahlá krajina nedokáže tak velké množství vody v krátkém čase absorbovat. Dochází ke splachům zemědělské půdy s erozí a k výplachům kanalizací. Do řek s už tak nízkým obsahem kyslíku se pak dostávají splachy i znečištěné vody.

„Nízké průtoky, vysoké teploty, nedostatek kyslíku sami o sobě vytváří podmínky, ve kterých ryby velmi obtížně přežívají. Pokud k těmto faktorům přibude anomálie ve formě silně znečištěné vody ze splachů a z kanalizací či jejich odlehčení, může v těchto úsecích vodních toků bohužel dojít k úhynům ryb a vodních živočichů,“ říká generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Právě nedostatek kyslíku nebo znečištění toku v důsledku přívalových srážek byli příčinou několika úhynů ryb i v posledních týdnech. K takovým lokálním příhodám došlo například minulý týden na řece Svratce u Rajhradu, o týden dřív způsobili úhyn ryb na Jihlavě nebo ve Víceměřicích na Brodečce.

Hromadné úhyny ryb trápí vedle vodohospodářů také ekology a rybáře. Situaci by pomohly dlouhotrvající mírné deště, které by vylepšily současnou nepříznivou vodní bilanci ve vodních tocích.

V případě nálezu většího množství uhynulých ryb prosíme o nahlášení události na vodohospodářský dispečink Povodí Moravy, s. p. nebo na příslušný vodoprávní úřad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…