Povodí Moravy: Malý splav v Hovězí je nově vybaven záchrannými prvky

02.08.2020 10:24

Povodí Moravy vybavilo další jez varovnými cedulemi s lanem a házecí podkovou k případné záchraně tonoucích. Nové bezpečnostní prvky jsou nyní na Malém splavu v Hovězí na Vsetínské Bečvě a jez se tak řadí mezi patnáct dalších, které již Povodí Moravy záchrannými prvky vybavilo.

Povodí Moravy: Malý splav v Hovězí je nově vybaven záchrannými prvky
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

V tomto týdnu osadili vodohospodáři záchrannými prvky a cedulemi stupeň Hovězí, známý jako tzv. Malý splav. Varovné cedule obsahují údaje o přesné poloze místa v GPS souřadnicích pro možnost přivolání složek IZS, bezpečnostní pokyny v českém a anglickém jazyce a také základní instruktáž první pomoci. Současně jsou zde k dispozici záchranné prvky v podobě pěnové podkovy a třicetimetrového lana.

„V roce 2014, ve spolupráci s Českým svazem kanoistů, bylo jen na Valašsku vytipováno celkem sedm nebezpečných jezů, u kterých byly umístěny varovné cedule spolu se záchrannými prvky. Jezy vybavujeme z vlastních prostředků a vybavení jednoho jezu přijde asi na 35 tisíc korun,“ říká generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. „Doufejme, že nově osazené záchranné prvky nebudou terčem vandalismu a krádeží, tak jak se s tím běžně setkáváme například v blízkosti cyklostezek,“ dodává generální ředitel.

Přestože správce toku nemá povinnost tyto cedule osazovat, přispívá jejich umístěním k možnosti záchrany životů při koupání pod jezy nebo jejich sjíždění na lodi. Současně důrazně apeluje na vodáky, aby dodržovali doporučení informačních cedulí a nepodceňovali nebezpečí při sjíždění jezů a divokých vod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …