Povodí Moravy: Vodu z nádrže dopraví k případnému požáru speciální čerpadlo

12.06.2017 18:37

V pátek proběhlo na plumlovské přehradě taktické cvičení hasičů a dalších složek integrovaného záchranného systému. Zadání znělo jasně: „Následkem dlouhotrvajícího sucha došlo k rozsáhlému požáru lesního porostu, který ohrožuje rekreační oblasti. Vzhledem k rozsahu požáru a omezené komunikační síti je nutné zřídit dálkovou dopravu hadicemi.“ Kvůli suchu a nízkým hladinám řek musejí hasiči využívat vodu z vodních nádrží.

Povodí Moravy: Vodu z nádrže dopraví k případnému požáru speciální čerpadlo
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Právě pro případy rozsáhlých porostů lesa, ke kterým je špatný přístup a zejména je časově náročná jízdní doba cisternami, slouží speciální čerpadlo HFS Hydrpsub 150. To dokáže čerpat vodu v místech s velkou sací hloubkou, tedy například z vodní nádrže, a voda je pak na místo požáru dopravována hadicemi.

V případě sucha a nedostatku vody v řekách je pro rozsáhlé lesní požáry nemožné čerpat vodu z koryt toků. Jen pro představu – pro cvičení bylo potřeba čerpat množství 50 l/s a průtok v řece Hloučele byl jen 10 l/s. Stejně tak je nemožné čerpat vodu z vodovodního řadu. Toto speciální čerpadlo je uloženo na pracovišti HZS v Prostějově a slouží pro potřeby celého Olomouckého kraje.

Taktické cvičení pro případ rozsáhlého požáru s nedostatkem vody bylo na VD Plumlov provedeno poprvé. Vodní nádrž Plumlov tak dokazuje svoji víceúčelovost nejen jako zdroj vody pro zajištění odběrů a nadlepšování průtoků pod vodním dílem, ale také jako významný prvek při likvidaci požárů a havárií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…